Ами ако искаме не само нисък риск от сърдечно-съдово заболяване, а НИКАКЪВ риск? Един голям препъникамък е, че правителството и националните здравни организации изглежда са приели покровителствения подход, че хората не могат да понесат истината и биха приели по-скоро размита наука.
Но както д-р Еселстин пише в Журнала по медицина на клиниката Кливланд, в „Умереното понижаване на холестерола убива“, дори и ако всички американци поддържат общия си холестерол под 200 mg/dl, милиони ще развият коронарно артериално заболяване. Силни доказателства показват, че трябва да поддържаме общия си холестерол под 150, за да изкореним епидемията на коронарно артериално заболяване в Америка – нашия убиец номер 1. Какви доказателства? Ами, в много култури коронарното заболяване е на практика нечувано, когато нивата на общия серумен холестерол са под 150 mg/dL. А тук в САЩ, в известното проучване върху сърцето на Фрамингам, много малко от хората с нива под 150 развиват сърдечно заболяване и нито един не е умрял от него.
Ето ги данните от 26-годишното проследяване на проучването върху сърцето на Фрамингам. Нивата на холестерол на хората, които получават сърдечен удар и нивата на холестерол на тези, които не получават. Понеже сега знаем, че 35% от сърдечните удари се случват при хора с нива на общ холестерол между 150 и 200, целево ниво само от 200 гарантира, че милиони американски граждани ще си заминат от коронарно заболяване.
Не можем да продължаваме да държим хората и частните организации на предна линия на огъня със здравните власти, препоръчващи на хората хранителен план, който гарантира, че милиони ще си заминат от същото заболяване, което тези препоръки би трябвало да предотвратят. С липсата на фибри и антиоксиданти и с приема на животински протеини, мазнини и екстремно производство на свободни радикали, американската диета е до голяма степен отговорна за горчивия плод на хроничните заболявания.
Ако епидемията на коронарното артериално заболяване се смята за бушуващ огън, а холестеролът и мазнините са горивото, Американската сърдечно асоциация препоръчва само намаляване на струйката гориво. Единственото устойчиво решение е да спрем доставката на гориво напълно – като намалим нивата на холестерол до тези, за които е доказано, че предотвратяват коронарно заболяване.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/everything-in-moderation-even-heart-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев