През 1954 г. тютюневата индустрия платила за публикуване на „Искрено заявление към пушачите на цигари“ в стотици американски вестници. Тя заявява, че здравето на хората е най-голямата загриженост над всичко останало и обещава разнообразие от добри промени. „Искреното заявление“ било парад, първата стъпка към съгласувана половин вековна кампания за подвеждане на американците за катастрофалните ефекти на пушенето и за избягване на обществени политики, които могат да увредят продажбите. Това, което последва, бяха десетилетия на измама и действия, които струват милиони животи. С надеждата, че историята на хранителната индустрия ще бъде написана по различен начин, тези изследователи посочват важни уроци, които могат да бъдат научени от опита с тютюна.
Индустриите за преработени храни използват подобни тактики на тези, използвани от тютюневите компании, за да подкопаят интервенциите за общественото здраве. Те правят това като изопачават откритията от проучванията, избират политици и здравни професионалисти, както и лобират политици и обществени представители. В своята книга за борбата си с тютюневата индустрия, бившият комисар на Агенцията за контрол на храните и лекарствата, Дейвид Кеслер, разказа за подобни силни тактики, използвани от индустрията за месо, за да се опита да въведе насилствено регулации за храненето.
Решението на Върховния съд на САЩ за Обединението на гражданите, което позволява на корпорациите да харчат неограничени количества пари за политически реклами по време на предизборни кампании, може да влоши нещата като работи срещу кандидатите, които подкрепят позициите около общественото здравеопазване.
Друго сходство между тютюневите и хранителните компании е представянето и сериозният маркетинг на „по-безопасни“ или „по-здравословни“ продукти. Когато намаляха продажбите на цигари поради съображения за здравето, индустрията представи „по-безопасни“ цигари с филтър, които дадоха на съзнателните за здравето си пушачи алтернатива пред спирането на цигарите и продажбите отново се изстреляха. По ирония на съдбата, филтрите първоначално съдържаха азбест.
По-малко никотин, по-малко катран, и сега с намалени канцерогени! Как може нещо да бъде вредно за вас, ако е 100% био? (Звучи ли ви познато?)
Днес по-крехкото свинско или яйцата с по-малко холестерол могат да бъдат цигарите с по-нисък катран на хранителната индустрия. Една рекламна кампания на KFC показва едно афро-американско семейство, в което майката казва на бащата, че „KFC има 0 грама транс маснини.“ Бащата, в присъствието на децата си, извиква: „О, да, бейби! Охоооооо!!“ и след това започва да яде пърженото пиле от кофата.
Или компаниите за зърнени закуски, които рекламират всички цели зърна в своите какаови топчета с вкус на брауни. Плодовите пайове Fruit loops сега доставят фибри.
Един американски съдия, който разглеждал случай на тютюневата индустрия, казва така: „Твърде често в избора си между физическото здраве на потребителите и финансовото благополучие на бизнеса, прикриването се избира пред разкриването, продажбите пред безопасността и парите пред морала. Кои са хората, които със знание и тайно решават да поставят купувачите на риск само в името на печалбата си? И кои вярват, че заболяванията и смъртта на потребителите са очевидна цена на техния просперитет? В крайна сметка, опитът на тютюна показва колко силна печалбата може да бъде като мотиватор, дори и на цената на милиони животи и главоломно страдание.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/big-food-using-the-tobacco-industry-playbook
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев