Така нареченият френски парадокс е термин, създаден през 80-те от трима французи, за да обясни едно любопитно откритие. Ако начертаете смъртта от сърдечни удари срещу количеството наситени мазнини и холестерол, които консумират страните, изглежда има права линия. Колкото повече животински храни приемат хората, толкова по-висока изглежда е тяхната смъртност. За разлика от това, може би ако намалим достатъчно консумацията си на месо, яйца и млечни, ще намалим тези проценти смъртност близо до нулата. Но две страни попадат извън линията. Финландия изглежда се справя по-зле от очакваното, а Франция изглежда се справя по-добре. Оттук идва и парадоксът. Как може Франция да има подобен прием на наситени мазнини и холестерол, като Финландия, но да има пет пъти по-малко сърдечни удари с фатален край?
Всеки си има своите теории. Колко вино се приема? Каква храна? Да, животинските продукти са свързани със смъртност от коронарна болест на сърцето, но растителните храни изглежда имат защитна роля. Така че, може би фактът, че французите са изяждали по четири пъти повече зеленчуци помага за обяснението за по-ниската им смъртност. Но се оказва, че очевидно няма никакъв парадокс. Както посочва Марион Нестле французите едва наскоро започнаха да се хранят толкова нездравословно, а на хроничните заболявания им отнема десетилетия, за да се развият. В САЩ се хранят така от 40 години, докато французите едва сега започват. Също е както, ако всички започнем да пушим днес и не открием никакво измеримо увеличение на рака на белите дробове утре, това няма да означава, че пушенето не причинява рак на белите дробове; просто отнема време.
И така, какво се случва, когато реално видим числата? Ако сравним процента смъртност от коронарно заболяване с количеството животински мазнини и нива на холестерол в същото време, Франция наистина изглежда необичайно предпазена, а ако сравним смъртността с това, с което са се хранили преди две десетилетия, все още ще са далеч от линията. Но се оказва, че френските лекари не съобщават за всички смъртни случаи от исхемична болест на сърцето върху сертификатите за смърт с около 20%, според разследване на Световната здравна организация.
И така, ако вземем това предвид, то тогава Франция на практика се връща в опашката със смъртта и животинските мазнини, както и със смъртта и холестерола, с около четири пъти повече смъртоносни случаи от сърдечен удар от Япония десетилетия след четири пъти по-голяма консумация на животински мазнини.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-explains-the-french-paradox
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев