Нашият ендотел, вътрешната обвивка на кръвоносните ни съдове, която контролира функцията на всяка артерия в тялото, изглежда играе много важна роля в разнообразие от проблеми при хората, включително периферно съдово заболяване, инсулт, сърдечно заболяване, диабет, бъбречна недостатъчност, рак и кръвни съсиреци.
За съжаление ендотелните клетки живеят само около 30 години, а техните заместители не изглежда да функционират толкова добре, така че след като мъжете и жените наближат 40- и 50-годишна възраст, има прогресивен упадък в ендотелната функция. На 50- или 60-годишна възраст повече не можем да понасяме тежестта на рисковите фактори, които сме понасяли преди като тийнейджъри, благодарение на прогресивния упадък на ендотелната функция. Но това си мислехме преди. Има нарастващи данни, които предполагат, че възрастта НЕ е неизменен рисков фактор. В едно китайско изследване на населението, например, изглежда не са забелязали прогресивния упадък.
По-възрастните китайци в 60-те си години имали артериалната функция на млади хора на 20 години. Тези данни предполагат, че прогресивната ендотелна дисфункция не е неизбежно последствие от застаряването, но може да е свързана с продължително излагане на фактори от околната среда, които са по-разпространени на Запад, отколкото в Китай. На какво може да се дължи това? Ами, традиционните китайски диети включват зелен чай, за който е показано, че има ползотворен ефект върху ендотелната функция в рамките на 30 минути на консумация и продължава около два часа. Не е причината кофеинът, който сам по себе си няма никакъв ефект. Те подозират, че причината са флавоноидните фитонутриенти в листата от чай.
Черният чай изглежда действа също толкова добре, колкото зеления, но защо тогава зеленият чай е свързан с по-нисък риск от сърдечно заболяване, а черният не е? Всъщност, в две британски проучвания консумацията на чай е свързана с повишен риск от коронарно артериално заболяване. Може би защото британците пият чая си с мляко, докато зеленият чай обикновено се пие чист. Само да имаше държава, където пият черен чай, но без мляко. Има, Холандия, и в тези проучвания черният чай бил свързан със същото намаление на риска, както проучванията със зеления чай, така че може би причината е млякото. Но няма как да знаем, докато не направим проучване.
Установили, че добавянето на мляко към черен чай напълно предотвратява биологичната активност на чая по отношение на подобрението на ендотелната функция. И така, това може да го обясни. Изглежда казеинът е виновникът, млечният белтък, казеин, въпреки че соевият протеин също наскоро се установи, че има същия ефект на свързване на нутриентите.
Европейското общество по кардиология издаде съобщение от пресата за проучване, което показва, че предпазният ефект на чая напълно се заличава чрез добавяне на мляко и предлага на потребителите да обмислят да ограничат употребата му. Пиещите мляко не били въодушевени, „освен ако докладваните резултати не са потвърдени при достатъчен брой хора, които пият чай извън лабораторни условия, ние ще продължаваме да добавяме мляко към нашия.“ Изследователите отговорили с твърдението, че тяхното проучване не е достатъчно голямо. Те имали 16 души и резултатите са високо значими. При тези 16 души, добавянето на мляко към чая не само намалило, но и напълно заличило ефектите от чая. И, ох, смисълът да се пие чай в лабораторни условия е, защото те са правели експеримент. Те е трябвало да завлекат оборудването до Старбъкс или какво? Както лекарите, пиещите чай с мляко потвърждават, също както няма да предпишат ново лекарство на пациенти, ако е проучено само в някакво малко проучване, въздържането от мляко не трябва да се препоръчва на пиещите чай… очевидно забравяйки, че причината, поради която не предписваме лекарства без убедителни доказателства, е защото лекарствата могат да убиват, така че ползите по-добре надвишават рисковете, но какви са негативните страни от малко въздържане от мляко?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/tea-and-artery-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев