Програмата на д-р Дийн Орниш, която доведе до подобрения в артериалната функция и драстично намаление на атаките на стенокардия, не е само свързана с поставянето на хората на растителна диета. Тя също така включва препоръки за умерени упражнения, управление на стреса, а знаем, че движението само по себе си може да подобри ендотелната функция. И така, как разбираме, че храненето има нещо общо?
Ако се върнете към първата публикация на Орниш, той поставя пациенти със сърдечни заболявания на почти веганска диета, без никакви добавени упражнения, само диета и управление на стреса, и получава същото намаление от 91% на исхемичната болка в гърдите само за 24 дни. А д-р Еселстин успява да подобри състоянието, използвайки растителна диета като единствената интервенция в начина на живот. Публикували сме поредица случаи още от 70-те години, които документират това. Стенокардията и веганската диета, като г-н Ф.У. тук. Толкова тежка болка в гърдите, че трябвало да спира на всеки девет или десет крачки. Дори не успявал да стигне до пощенската си кутия. Той започнал веганска диета и няколко месеца по-късно изкачвал планини без болка.
Знаем, че растителното хранене може да излекува сърдечно заболяване, да разгради плаките, да отвори артериите в някои случаи без лекарства, без операция, но това не се случва за 24 дни. Подобренията в симптомите на стенокардия са твърде бързи и големи, за да се обяснят от постепенната регресия на атеросклеротичната плака. Така че, може би подобрението в ендотелната функция е причината.
Какво толкова има в растителното хранене, което подобрява способността на артериите ни да се разширяват? Дали са разликите в макронутриентите, просто липсата на увреждащия ефект от месото? Може би е понижението на холестерола. Ендотелната функция се подобрява, ако намалим достатъчно холестерола си, с каквито и да било средства. Това проучване взема томографии, измерващи кръвопотока към сърцето преди и след три напълно различни начини за понижаване на холестерол. Първият метод използва медикаменти, вторият – ниско мазнинна диета, наистина ниско мазнинна диета, а третият, никаква диета. 90 дни без храна. Сложили има абокат, за да им накапва вода, обогатена със захар директно в кръвта за три месеца. Тези изследователи не са си губили времето. И без тренировки или управление на стреса; искали да изолират ефекта от понижаване на холестерола върху сърдечния кръвен поток.
Започнали с много лоши нива на холестерол, а намаленият кръвопоток към сърцата им го доказва. Тъмносините участъци представляват така наречените дефицити на перфузия, части от сърдечния мускул, които не получават адекватно количество кръв. След понижаването на холестерола, нивата му все още били ужасни, но с подобрението, имало реално подобрение на кръвопотока и болките в гърдите им намалели наполовина. И когато спрели, а нивата им на холестерол се върнали обратно, кръвопотокът към сърдечния мускул отново намалял. И така, самото понижение на холестерола изглежда подобрява кръвопотока към сърцето и те си мислят, че това е, защото, когато холестеролът се понижава, ендотелната функция се подобрява.
Има нова категория лекарства против стенокардия, но преди да похарчим милиарди долари публични и частни пари за приема им, може би трябва да приемем по-сериозен и рационален подход към хранителните стратегии, които са демонстративно високоефективни за лечение на стенокардията, а това също се оказва, че намалява последващите сърдечни заболявания. До ден-днешен тези стратегии са се считали за незначителни от манталитета за „приемане на лекарства“ на ортодоксалната медицинска практика; вероятно лекарите смятат, че повечето пациенти няма да искат или няма да могат да направят значителни промени в храненето, които се изискват. Докато това може и да е вярно за много пациенти, определено не е истина за всички. И във всеки случай, пациентите със стенокардия заслужават да им се предложи алтернативата с диетата на Орниш или Еселстин, преди да се втурнат към скъпи операции или терапии с лекарства, които могат да имат голям брой странични ефекти и никога реално да не се стигне до корена на проблема.
В отговор, представител на една фармацевтична компания написа до медицинския журнал: „Въпреки че промените в храненето и начина на живот трябва да са част от управлението на заболяването, много пациентите може да не се придържат към значителните промени в храненето, необходими за постигане на веганска диета.“ Така че, разбира се, всеки трябва да продължи с модерното ново лекарство, наречено Ранолазин. Струва хиляди долари на година да се приема, но действа. Колективно, проучванията показват, че в най-високата доза модерното ново лекарство може да удължи продължителността на тренировките с 33,5 секунди. Не изглежда така, сякаш тези, които избират лекарството, ще катерят планини скоро.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-treatment-for-angina
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев