Ендотелната дисфункция е първата стъпка към развитието на периферно артериално заболяване, сърдечно заболяване и инсулт. Забележителното откритие, че прогресивната ендотелна дисфункция, увреждането на функционирането на артериите ни, не е неизбежно последствие от остаряването, че можем да запазим артериалната функция, която сме имали на 20 и на 60 години, като възрастните китайци, може да се дължи от части на зеления чай. Но други важни разлики в храненето включват увеличената консумация на зеленчуци и риба с ниска консумация на други видове месо и млечни продукти в традиционната китайска диета, което може да допринася към защитата, наблюдавана при артерии на по-възрастни китайци.
Вероятно не е рибата. Изтеглянето на най-добрите двойно тайни проучвания с плацебо контролна група установява, че добавките с рибено масло нямат никакъв значим ефект върху ендотелната функция. До голяма степен най-голямото проучване, направено до ден-днешен, сравняващо дози рибено масло, еквивалентни на 1, 2 или 4 порции риба на седмица: никакъв ефект от тези дълговерижни омега-1 маски киселини не е установен. Това съответства на проучвания, които разглеждат консумацията на риба като цяло.
Като цяло никаква значителна връзка между приема на риба и ендотелната функция. Всъщност, при жените, тези, които ядат най-много риба, имат най-лоша артериална функция. Жените, които ядат риба повече от два пъти седмично, имат значително влошена ендотелна функция, в сравнение с тези, които никога или само много рядко ядат риба.
И така, ако не е рибата, може би са растенията. Вегетарианското хранене изглежда има директен полезен ефект за ендотелната функция. Артериите на вегетарианците се разширяват четири пъти по-добре от тези на всеядните. Може би просто защото вегетарианците обикновено пушат по-малко? В рамките на пет минути след пушене на една цигара, нашият ендотел е паднал на колене, напълно е притиснат и това се случва, ако сте пушач или вдишвате просто остатъчен цигарен дим. Но това проучване изключва всички пушачи напълно. Ползотворните ефекти били независими от нехранителните рискови фактори. Всъщност, една здравословна диета може дори да потисне пушенето. Запазването на ендотелната функция на по-възрастните китайци може да обясни защо те имат толкова ниски проценти на сърдечен удар, въпреки широкото разпространение на пушенето на цигари. И подобрената артериална функция добре се свързва с продължителността на вегетарианското хранене. Колкото по-дълго се хранели здравословно, толкова по-добре изглеждала тяхната ендотелна функция.
Това е проучване в определен период от времето, обаче, така че не можем да докажем причинно-следствена връзка. Това, от което се нуждаем, е интервенционално проучване. Поставете хората на растително хранене и вижте дали артериалната им функция се подобрява, което именно направи д-р Дийн Орниш, показвайки значително подобрение на артериалната функция, в сравнение с контролната група.
Дали това не е просто някакъв неосезаем резултат от теста и рисков фактор, обаче, или има действително приложение в реалния свят? Дали техните артерии се разширяват естествено толкова по-добре, че болката в гърдите им всъщност се подобрява?
Орниш доказа, че с неговата програма на растително хранене и начин на живот пациентите със сърдечни заболявания имат 91% намаление на острите болки в гърдите. За разлика от тях, пациентите в контролната група, които вместо това следвали съвета на своите лекари, имали 186% увеличение в докладваните болки в гърдите. Това забележително намаление на честотата, сериозността и продължителността на исхемичната болка в гърдите се запазило и пет години по-късно, пет години на здравословно хранене. Дълготрайно намаление на болките, сравнимо с намалението при операция, но без ножа.
Но това било още през 90-те години, когато Орниш изучаваше само по няколко десетки пациенти наведнъж. Какво ще кажете за хиляда пациенти, поставени на здравословния път с пълноценно растително хранене? В рамките на три месеца почти три четвърти от пациентите с остри болки в гърдите се излекували напълно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-diets-and-artery-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев