Трябва ли хората, които се хранят с растителна храна, да се изследват за дефицит на витамин B12? По мое мнение медицинските изследвания трябва да се правят, само ако резултатите, по един или друг начин, ще променят това, което правите. Ако изследването покаже, че нивата ви на B12 са ниски, какво ще направите? Ще подсигурите редовен, надежден източник на витамин B12. Ако изследването покаже, че нивата ви са добре, какво ще направите? Ще подсигурите редовен, надежден източник на B12, защото не бихте искали те да не са добре.
И така, ако няма да има значение, не трябва да се притеснявате за това, с две изключения. Аз препоръчвам на всеки с необясними неврологични, психиатрични симптоми или проблеми с развитието да се изследва, особено при бебета, подрастващи деца, вегани и всички хора над 50-годишна възраст. И от гледна точка на предпазливостта аз винаги съм изследвал всички мои бременни и кърмещи веган пациентки, просто защото последствията от дефицит са толкова потенциално ужасни.
По-добър от изследване на серумен B12 от вената, което именно правят повечето лекари, нивата на метилмалониевата киселина е по-точен тест за дефицит на B12, който може да бъде кръвен или уринен. Просто можете да се изпишкате в чашка.
Ето защо измерването на нивата на MMA е по-добро. Около 50 души започнали да се хранят веган. В рамките на няколко години половината получили дефицит на B12. Но вижте нивата им на B12. Всички тези вегани имали функционален дефицит на B12, въпреки нормалните нива в кръвта им, което показва, че MMA е по-ефективно изследване.
Сега, има един докладван случай за човек с очевиден дефицит на B12, който е имал нормални нива на B12 и на MMA. И така, винаги търсим по-добро изследване и изглежда сякаш това е HoloTC – изследване на нивата на холотранскобаламин, за който се смята, че е по-чувствителен и специфичен, което означава по-малко фалшиви отрицателни и фалшиви положителни проби. Ако нивото ви е под 20, започвате лечение. Ако е над 30, може да сте сигурни, че сте добре. А ако е по средата, правите втори тест.
Ако имате дефицит, може да се лекувате с една налудничаво червена инжекция B12. Цветът идва от кобалта в молекулата. Но една от най-добре пазените тайни в медицината е ефективната употреба на високи дози орален B12 – по-безопасно, по-евтино. 2 000 микрограма добавка всеки ден за две седмици би трябвало да свърши работа, преди пациентите да започнат или да върнат редовния си надежден режим на прием на B12.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/new-vitamin-b12-test
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев