Два случая на млади, стриктни вегетарианци без известни съдови рискови фактори, но независимо от това преживели инсулт или множество инсулти. Защо? Най-вероятно, защото не са приемали добавка витамин B12, което води до високи нива на хомоцистеин, който може да атакува артериите ви.
Така че, тези, които са на растително хранене и не вземат добавка, може да увеличат риска си както от сърдечно заболяване, така и от инсулт. Сега, вегетарианците имат толкова големи ползи при рисковите фактори за сърдечни заболявания, че те все пак като цяло са с нисък риск, но това може да обясни защо вегетарианците е установено, че имат повече инсулти. Вероятно това неравенство ще изчезне с адекватен прием на добавка B12, а ползите ще станат още по-големи.
В сравнение с невегетарианците, вегетарианците се радват на всички други предимства: по-добър холестерол, кръвно налягане, кръвна захар и процент затлъстяване. Но какво ще кажете за това проучване с инсулта? И дори сред проучванията, които показват ползи, те не са толкова явни, колкото би се очаквало, което може и да е резултат от поднормения статус на витамин B12. Дефицитът на витамин B12 може да обезсили част от ползите за превенция на сърдечно-съдови заболявания при вегетарианските диети, така че, за да се намали още повече рискът от сърдечно-съдово заболяване, вегетарианците трябва да се съветват да използват добавка витамин B12.
Как се определя статусът на витамин B12? След като вече има симптоми на дефицит на витамин B12, значи е твърде късно. И първоначално симптомите могат да са толкова леки, че може дори да ги пропуснете. И преди да развиете клиничен дефицит, развивате метаболитен дефицит на витамин B12: пропусната възможност за предотвратяване на инсулти, при която имате достатъчно B12, за да избегнете симптоми на дефицит, но не достатъчно, за да поддържате нормални нива на хомоцистеин. Пренебрегването на диагнозата на състоянието произлиза до голяма степен от неуспеха да се разбере, че нормални нива на B12 в кръвта може и да не отразяват адекватния функционален статус на B12. Нивата на B12 в кръвта невинаги отразяват нивата на B12 в клетките. Може да имате тежък функционален дефицит на B12, дори и нивата в кръвта да са нормални или дори високи.
Повечето лекари предполагат, че ако нивата на B12 в кръвта са нормални, то няма никакъв проблем. Но в рамките на ниския обхват на нормалното, 30% от пациентите може да имат метаболитен дефицит на B12 с високи нива на хомоцистеин.
Измерването на нивата на метилмалоновата киселина или директно на хомоцистеина са по-точно отражение на функционалния статус на витамин B12. Метилмалоновата киселина може да бъде просто изследване на урината; търсим по-малка стойност от 4 микрограма на милиграм креатинин. Повишените нива на ММА са специфичен маркер за дефицит на витамин B12, въпреки че хомоцистеинът се повишава в контекста както на дефицит на витамин B12, така и на фолат, и така метаболитният дефицит на витамин B12 се определя от повишение на нивата на MMA или от повишение на хомоцистеина при хора, които не получават достатъчно фолат. Дори и без да консумирате бобови и зеленолистни, които са пълни с фолат, фолиевата киселина се добавя към брашното по закон. И така, повишените нива на хомоцистеина в днешни дни може да се дължи най-вече на проблем с B12. В идеалния случай трябва да се стремим към нива на хомоцистеина в кръвта в едноцифрени единици.
Измерено по този начин, разпространението на функционалния дефицит на B12 е значително по-голямо отколкото се предполагаше преди, около 10%-40% от основното население и над 40% от вегетарианците, както и повечето вегани, които не са редовни в приемането на B12. Някои специалисти препоръчват хората с растително хранене да си изследват нивата на B12 всяка година, но не е нужно, ако приемате добавка адекватно. И очевидно има редки случаи на дефицит на витамин B12, които не могат да се засекат с никой тест, така че по-добре да се подсигурите и да приемате достатъчно. Сега, ако си изследвате хомоцистеина и той все още е в двуцифрена стойност, въпреки добавка на витамин B12, имам едно предложение в последните видеа на тази поредица, които ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-test-for-functional-vitamin-b12-deficiency
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев