Хлорофилът е зеленият пигмент, който прави зелените листа зелени. Ако човек потърси хлорофил в медицинската литература, обаче, много от това, което ще намери, е за фекална флуоресценция, начин за засичане на замърсяването на трупове с фекалии в кланицата, за да се намали рискът от хранително натравяне от патогени, отглеждани в животинските фекалии.
Вижте, фекалните вещества достигат до месото или с нож през кожата в трупа, или също като по въздушен път от фекална материя, когато се обелва кожата. Но ако животните са се хранили с трева, можете да разгледате акото с черна светлина. Ето разтвор на хлорофил. Под UV светлина, обаче, хлорофилът светва в червено. Така че, ако имате черна светлина в кланица за пилета, може да получите спад в изпражненията. Проблемът е, че не позволяване на пилетата вече да излизат навън. Те вече не пасат трева, така че има по-малко фекална флуоресценция. Можем да им позволим да тичат наоколо, но ще спестим пари, ако просто добавяме добавка хлорофил към храната им, така че да можем да идентифицираме по-добре местата на чревно замърсяване върху месото.
Причината, поради която разглеждах хлорофила, беше да проследя данните, които представих във видеото си „Да ядем зеленолистни, за да предотвратим рак“, според което хлорофилът може да блокира канцерогените. Има няколко инвитро проучвания, които намерих, като допълнение към потенциалните противовъзпалителни ефекти на хлорофила. В крайна сметка, зеленолистните отдавна се използват за лечение на възпалението, така че противовъзпалителните свойства на хлорофила и техните продукти на разпадане след храносмилане били подложени на тест. И наистина, те представляват ценни и достъпни навсякъде противовъзпалителни средства. Може би това е една от причините, поради които кръстоцветните зеленчуци като кейл и зелеви растения са свързани с понижени маркери на възпалението.
В съд на Петри, например, ако поставите слой клетки от артериалната обвивка, ето как много възпалителни имунни клетки се залепят към тях преди и след като ги стимулирате с токсично вещество. Можем да намалим възпалението, обаче, с противовъзпалителното лекарство, аспирин, или дори още повече само чрез добавяне на малко хлорофил, просто накапваме малко хлорофил. Може би това е една от причините, поради които тези, които консумират кейл, може би имат по-дълъг живот.
Това е проучването, обаче, което ме хвърли във възторг. Слънчевата светлина е най-големият източник на енергия на тази планета. Дотук добре. Само растенията обаче са способни да я използват директно, или поне така си мислехме. След ядене на растения, животните също имат в себе си хлорофил, нали? Можем ли да извличаме енергия директно от слънчевата светлина? Какво?! На първо място, светлината не може да проникне през кожата ни, нали? Грешка, както е демонстрирано от 100-годишната наука – и всяко едно дете, което някога си е светило с фенерче през пръстите, червените светлинни лъчи наистина проникват. Всъщност, ако излезете навън в слънчев ден, има достатъчно светлина, която прониква през черепа ви в мозъка, можете да си четете книга там. Добре, значи нашите вътрешни органи всъщност се къпят в слънчева светлина и абсорбират хлорофила, когато ядем зеленолистни растения. Тялото ни наистина изглежда произвежда клетъчна енергия, но освен ако не ядем толкова много зеленолистни, че самите ние да позеленеем, енергията, която се произвежда, е вероятно незначителна.
Хлорофилът, активиран със светлина вътре в тялото ни, може да помогне за регенерирането на коензим Q10. CoQ10 е антиоксидант, който тялото ни произвежда от нищото, използвайки същия ензим, който тялото ни използва за направата и на холестерол, същият ензим, който се блокира от понижаващите холестерола лекарства статини. Така че, ако производството на CoQ10 се окаже в кръстосан огън, то може би това обяснява защо статините увеличават риска от диабет, като случайно също намаляват нивата на CoQ10 в този приятелски двубой. Може би ето защо статините могат да доведат до разпадане на мускулите. И така, трябва ли хората, които приемат статини, да взимат също и CoQ10 добавка? Не, те трябва да подобрят храненето си, до такава степен, че да спрат да приемат лекарства, които се подиграват с биохимията им. И по този начин, като се хранят с растителни диети, богати на хлорофил, те могат най-добре да поддържат нивата си на активен CoQ10, също известен и като убикуинол. Когато обаче убикуинолът се използва като антиоксидант, той се окислява и става убикуинон. За да действа отново като ефективен антиоксидант, тялото трябва да регенерира отново убикуинол от убикуинон, може би с помощта на хлорофила в храната и светлината. И това се изследва.
Учените изложили убикуинон и хлорофилни метаболити на този вид светлина, която достига до кръвта ни и доказали, че CoQ10 се възпроизвежда отново, но без хлорофила или без светлината нищо не се случва. И вижте, имаме светлина, имаме хлорофил, ако си изяждаме зеленчуците. Може би това е начинът, по който човешките същества поддържат такива високи нива на CoQ10 в кръвта си. Може би това обяснява защо зеленолистните са толкова полезни за нас. Знаем, че слънцето може а е полезно за нас; знаем, че зеленолистните са полезни за нас, но тези ползи често се приписват на повишението на витамин D от излагането на слънчева светлина и всички антиоксиданти от зеленолистните зеленчуци. Но може би тези обяснения са непълни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-regenerate-coenzyme-q10-coq10-naturally
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев