Различните автоимунни заболявания обикновено достигат различни органи. Ако имунната ни система нападне клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин, можем да се окажем с диабет тип 1. Ако имунната ни система нападне щитовидната жлеза, можем да се окажем с хипотиреоидизъм. Но при автоимунното заболяване лупус, имунната ни система напада самото ядро на клетките ни, като често произвежда антитела и напада самото ни ДНК, така може да увреди, който и да е орган и това да доведе до почти всяко усложнение. Жените имат девет пъти по-голям шанс да го развият, а пиковата възраст често е в пика на живота. Стотици хиляди или дори милиони американци страдат от това ужасно заболяване. Една от най-често срещаните прояви, заплашващи органите, е бъбречно възпаление, което се появява при половината пациенти.
То е също и едно от най-сериозните, причинено от самото заболяване или като резултат от интензивна имунопотискаща токсичност от лекарствата. Химиотерапевтичните лекарства, като Цитоксан, циклофосфамид, чиито тежки животозастрашаващи странични ефекти могат да включват левкемия и рак на пикочния мехур, тъй като много жени губят косата си и остават безплодни до края на живота си. Има отчаяна нужда от по-добро лечение.
Оралният прием на подправката куркума намалява протеинурията, хематурията и систоличното кръвно налягане, основните клинични прояви – при пациенти, страдащи от повторно или рефракторно (което означава нелечимо) бъбречно възпаление в резултат от лупуса: рандомизирано и двойно тайно проучване с плацебо контролна група.
Ето ги данните от проитенуриата, зловещо предзнаменование: изпускането на протеини в урината. В контролната група, трима души се подобрили, трима се влошили, а останалите малко или много останали същите. В групата с куркумата един се влошил, един останал в същото състояние, но останалите всички се подобрили.
Имайте предвид, че тук казали куркума, цялата подправка, не куркумин, който е извлечения компонент, често даван под формата на хапче. Взели жени с неконтролируем лупус и просто им давали по една четвърт чаена лъжичка куркума с всяко ядене за три месеца. В местния супермаркет това ще е около една стотинка на доза, в сравнение с $35,000 на година за едно от най-новите лекарства за лупус. За кое от двете лечения си представяте, че лекарите е по-вероятно да ви кажат?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fighting-lupus-with-turmeric-good-as-gold
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев