Въпреки че може да бъде по-евтино и по-лесно просто да приемаме нещо веднъж в седмицата, някои хора предпочитат да възприемат навика да правят нещо ежедневно, за да не го забравят. И така, колко витамин B12 ще трябва да приемате, ако искате да го правите веднъж дневно, вместо веднъж седмично?
Ами, използвайки формулата, която току-що научихме, 1,5+0,01 пъти количеството (х-1,5) = 4 към 7; решение за х. Ще почакам. Веднъж на ден, 250 микрограма или повече е всичко, от което се нуждаем. Можете да го сложите до пастата си за зъби, за да си напомните.
Причината, поради която не можем да усвояваме повече от около 1,5 наведнъж директно през рецепторите ни, е, че те се запълват. Но на тях им трябва само около 4 до 6 часа, за да разтоварят товара си в тялото и после са обратно на работа.
Значи, ако приемаме B12 по три пъти на ден – закуска, обяд и вечеря – можем да усвоим 1,5 всеки път и да се окажем с 4,5 в края на деня, което е всичко, от което се нуждаем. И тези дози можем да си набавим от обогатени храни.
Така наречената „дневна хранителна стойност“ върху етикетите с хранителната информация за B12 е 6 микрограма. И така, стига всяка порция да съдържа 25% от дневната хранителна стойност, то ние можем да приемаме по една порция храни, обогатени с B12, на всяко хранене и няма да има нужда да приемаме добавки изобщо!
Например, има хранителна мая, обогатена с B12. Две чаени лъжички се броят като една порция, така че можете да поръсите върху храната си. Но това ще ви струва по няколко лева на седмица, в сравнение само с няколко стотинки на седмица за добавка с B12.
Който и път да изберете, това не са само препоръки за хора на растително хранене. Те са за всеки, който иска да си набави източник на витамин B12 без холестерол.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/daily-source-of-vitamin-b12
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев