Милиони по света страдат от заболяването на Алцхаймер. А наличните и предвидими лечения са най-малкото разочароващи. Имайки предвид липсата на модифициращи заболяването лечения, има нарастващ интерес в ефективните стратегии за превенция на заболяването преди всичко. Дори и само ако можехме да забавим началото с една година, можем потенциално да предотвратим над девет милиона случаи през следващите 40 години.
Веднъж след като са изгубени когнитивните функции при пациенти с Алцхаймер, това може да е завинаги. Следователно превенцията, а не лекуването на Алцхаймер, изглежда като по-реалистична стратегия за спирането на катастрофалните последици от тази деменция.
Значителни доказателства сега демонстрират, че заболяването Алцхаймер е основно съдово нарушение, въз основа на голям брой линии доказателства, които сочат към влошена циркулация на кръвта до мозъка.
Съдовите рискови фактори, като висок холестерол, може да се смятат за тиктакаща бомба за Алцхаймер. Това, което е вредно за сърцето, може да е вредно и за ума.
Традиционно има две противоположни теории за причината за Алцхаймер, амилоидният каскаден модел, който включва натрупването на амилоидни плаки в мозъка, и съдовият модел, който твърди, че причината е липсата на адекватно кръвоснабдяване до мозъка, поради атеросклерозата. Сега осъзнаваме, че те не се самоизключват взаимно, а това артериално заболяване може да създаде злопорочен кръг, в който атеросклеротичните плаки в артериите могат да допринесат към плаките в мозъка при Алцхаймер.
Въпреки че понякога като равносилен на отрова, холестеролът е важен структурен компонент на всички наши клетки, ето защо тялото ни го произвеждам но ако има твърде много, това може да стане основен фактор, допринасящ към различни заболявания, включително коронарно артериално заболяване, инсулт и невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер. Твърде много холестерол в кръвта е единодушно признат като рисков фактор за развитие на Алцхаймер, а холестеролът може да играе активна роля в развитието и на Алцхаймер.
Проучвания от аутопсии са установили, че мозъкът при Алцхаймер има значително повече холестерол отколкото нормалния мозък и по-специално, изглежда се натрупва в мозъчните плаки при Алцхаймер. Но преди си мислехме, че басейнът от холестерол в мозъка е различен от басейна, който имаме в кръвта си, но сега има нарастващи доказателства за обратното. Например, LDL холестеролът може да пресече кръвно-мозъчната бариера в мозъка. Така че, една високомазнинна диета може не само да увеличи нивата на холестерол в кръвта, но също и да налее холестерол в централната нервна система.
В допълнение, наличието на висок холестерол може дори да увреди самата кръвно-мозъчна бариера и да позволи още повече холестерол да се влее в мозъка, осигурявайки липсващата връзка между високия холестерол и Алцхаймер. Хората с по-високи нива на холестерол на средна възраст имат по-висок риск от развитие на Алцхаймер по-късно. Холестерол над 250 може потенциално да утрои шанса от развитие на Алцхаймер.
А сега имаме и високо технологичен PET скенер на мозъка, който може директно да свърже количеството на така наречения лош холестерол в кръвта с количеството натрупани амиолидни плаки в мозъка. Може да се направи и в съд на Петри. Добавянето на холестерол ги кара да избират повече амилоид, който е основна съставка на плаките при Алцхаймер, докато премахването на холестерола може да намали нивото на амилоида, освобождаван от клетките.
В допълнение, разпадането на амилоида е по-малко ефективно, изчистването на амилоида е по-малко ефективно в среда с висок холестерол. Холестеролът може да помогне да се ускори натрупването на амилоида. С помощта на електронен микроскоп можете да видите натрупването на амилоидните фибри върху и около малките микрокристали холестерол.
Веднъж в мозъка, холестеролът може да премине през автоматично окисление, което причинява образуването на високо токсични свободни радикали. Наличието на високи нива на холестерол в кръвта се смята, че увеличава риска от деменция, не само чрез предизвикване на атеросклероза и влошаване на кръвопотока, но също може и директно да повлияе върху невродегенерацията в рамките на мозъка. В заключение, излишният холестерол от храната може като цяло да допринесе към развитието на Алцхаймер, а доказателствата, свързващи високия холестерол с Алцхаймер, изглеждат постоянно се увеличават.
Разбира се, за част от тази работа е платено от фармацевтичните компании, надявайки се да натрупат печалба на гърба на Алцхаймер с лекарства статини, понижаващи холестерола; по ирония на съдбата, тъй като самите статини могат да причинят когнитивно увреждане. Въпреки че е рядко, страничните ефекти от статините могат да включват краткотрайна и дълготрайна загуба на паметта, поведенчески промени, влошена концентрация и внимание, параноя и тревожност, понякога дори само пет дни след започване на лекарствата, но понякога и дори месеци по-късно, въпреки че хората би трябвало да се оправят в рамките на един месец след спиране на лекарствата.
Една по-добра стратегия би била да се променят факторите на начина на живот, които водят до висок холестерол преди всичко, в частност наситените мазнини в храната, но не е достатъчно за нас просто да го кажем на отделните си пациенти. Систематичното провеждане на образователни кампании, промотиращи радикални промени в културните и социални ценности може да е необходимо за предприемане на стратегии по борба срещу Алцхаймер от страна на пациентите в по-широк смисъл и такива действия могат да осигурят потенциално високи дивиденти чрез предотвратяване както на сърдечно-съдовите заболявания, така и на деменцията, две от водещите причини за смърт.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/cholesterol-and-alzheimers-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев