В момента е изчислено, че десет милиона американци страдат от остеопороза, която причинява над един милион фрактури, включително стотици хиляди фрактури на бедрата, честа причина, поради която хората се оказват накрая в старчески домове. Много възрастни жени казват, че по-скоро биха умрели, отколкото да си счупят бедрото и да се окажат в дом за възрастни.
Костите са динамичен жив орган, който постоянно се подновява чрез процес на ремоделиране и моделиране, включващ разграждане на костите от клетки, които се хранят с тях, наречени остеокласти и образуване на кости от клетки, които изграждат кости, наречени остеобласти. Остеопорозата се причинява от дисбаланс между костната загуба и образуването на нови кости, най-често свързана с хормонални промени, които се появяват по време на менопауза. Има ли нещо, което можем да направим, за да помогнем за оправяне на баланса в полза на костите? Има голям брой специфични съставки в растителните храни, които изглеждат обещаващи, но това се основава на инвитро проучвания, като това, при което се накапва растително вещество върху костни клетки в съд на Петри и се вижда увеличаване на клетките, образуващи костите, или намаление на клетките, които се хранят с кости. Но без значение колко много хората обичат сос от боровинки, те няма как да се инжектират във вените. За да могат фитонутриентите да достигнат костите, първо трябва да се усвоят от стомашно-чревния тракт в кръвта и да преминат през черния дроб преди да могат да циркулират в скелета. И така, това, което би било хубаво, е така нареченото ex vivo проучване, при което взимаме хора, даваме им храна – или не им даваме храна – и след това им изследваме кръвта няколко часа по-късно, после накапваме кръвта им върху костни клетки и проверяваме дали има някаква разлика. Но нищо такова не се е правило… до това проучване.
Обикновено не съм впечатлен от проучвания, финансирани от маркетингови бордове, които плащат за проучвания като това, което установило, че приемът на бадеми подобрява изминаването на дистанция с колело и спортното представяне… в сравнение с приема на бисквитки. Но това проучване е по-скоро брилянтно, не изненадващо, имайки предвид, че е направено в световноизвестната лаборатория на д-р Дейвид Дженкинс. Има едно проучване на населението, според което яденето на бадеми може да предпази срещу остеопороза, така че това, което може просто да са направили, е да накапят малко екстракт от бадеми върху костни клетки, но така не се изследва цялата храна. Вместо това можете да третирате костните клетки с кръвта, взета от донори, хранени с цялата храна, за да може директно да тествате ефектите на тези храни на клетъчно ниво.
И така, изложили човешки остеокласти, ядящите кости, на кръв, получена преди и четири часа след ядене на шепа бадеми. Но чакайте малко, преди да стигна до резултатите, ако изяждате по една шепа бадеми всеки ден, няма ли да наддадете тегло? Това са почти 200 калории! Нека да разберем. Ако добавите шепа или шепа и половина – това са 35 бадема като закуска, в допълнение към обичайната диета на жените като закуска преди обед и им кажете да ядат толкова, колкото искат за обяд и вечеря този ден, хората ще ядат по-малко; всъщност, толкова по-малко, че ще махнат калориите от ядките. Всички те имали една и съща закуска, после нула, 173 или 259 калории от бадеми преди обяд, после обядвали толкова, колкото поискат, но ядките изглежда били толкова засищащи, че те яли по-малко на обяд или вечеря, толкова, че в края на деня нямало значителна разлика в общия калориен прием между която и да е от трите групи. Част от причината, поради която хората обикновено не наддават тегло, добавяйки ядки към диетата си, може би е, защото накрая изхвърляме почти една трета от калории в тоалетната, защото не дъвчем достатъчно добре. Ето защо мисля, че има толкова по-малко мазнини в кръвта след ядене на цели бадеми, в сравнение със същото количество бадемово олио, извлечено от ядките.
Както и да е, учените искали да разберат дали могат да потиснат активността на клетките, които изяждат костите ни. И установили, че кръвният серум, получен след консумация на бадеми, възпрепятства образуването на човешки остеокласти, функцията и експресията на гените, осигурявайки директно доказателство, което подкрепя връзката между редовната консумация на бадеми и намаления риск от развитие на остеопороза. Също така опитали преди и след ядене на други храни, ориз или картофи, за да се уверят, че това не е просто някакъв ефект от яденето като цяло. И не, защитният ефект наистина изглежда специфичен за бадемите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/almonds-for-osteoporosis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев