По-голямата част от наличните доказателства са в полза на защитната връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и риска от инсулт. Най-вредните храни изглежда са месо и сода. Приемът на един бургер за обяд и свинско за вечеря, две наденички за закуска и стандартна бутилка сода от 500 мл могат да увеличат риска от инсулт с 60%. Прегледите предполагат, че ефектът на месото може да се дължи на наситените мазнини или холестерола, окислената мазнина, подпомагана от желязото или на солта, но също може и да е TMAO. Карнитинът в месото и холинът в млечните, рибата и особено в яйцата се превръща от полезните ни бактерии в триметиламин, който се окислява от черния ни дроб и се превръща в TMAO, който може да допринесе за поява на сърдечен удар, инсулт и смърт.
И наистина, в едно проучване от 2019 г., публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация, проследяващо десетки хиляди американци за период от около 17 години и максимум период от 31 години, установява, че „по-високата консумация на холестерол или яйца е свързана със значително по-висок риск от случаи на сърдечно-съдови заболявания и смърт от всички причини, в съотношение доза-реакция.“ Това означава, че хората, които ядат повече яйца или консумират като цяло повече холестерол, изглежда имат значително по-кратък живот средно и колкото повече яйца ядат, толкова по-лошо е положението, и това включва консумацията на яйца и инсулта. Но не това открива един мета-анализ, финансиран от индустрията за яйца.
Оказва се, че такива мета-анализи очевидно са били фалшифицирани чрез сериозни методологични недостатъци; и така, да ядем или да не ядем? Изглежда се призовава за умерена консумация на яйца, заедно с други източници на холестерол от храната, имайки предвид новите данни от проучвания, които имат предимството на „по-дълго проследяване, отколкото повечето предишни проучвания и могат [затова] да осигурят по-голяма сила за откриване на връзки.“
По подобрен начин, при мета-анализите на млечни продукти, не се появила никаква очевидна връзка, но били установени доказателства за пристрастия на публикацията, което означава, че изглежда има липсващи проучвания, които може би са скрити от изследователите, финансирани от индустрията, защото не показват ефекти, които да са благоприятни за финансиращия. Изследователите, изучаващи връзката между финансираните източници и заключенията в проучвания върху захарни напитки и мляко, установили, че проучвания, финансирани от например Кока-Кола и съвета по млечни продукти, имат над седем пъти по-голяма вероятност да излязат със заключения, които са благоприятни за финансиращия, отколкото независимите проучвания, а това е два пъти по-зле от случая с фармацевтичните компании. Биг Фарма изглежда може да се отърве само с три пъти по-голяма пристрастност. От особен интерес е, че нито едно от интервенционалните проучвания върху содата или млякото не завършва с неблагоприятно заключение.
Изводът е, че да, мазнините от млякото може и да са по-полезни от други животински мазнини, като тези, съдържащи се в месото, но нещо като пълнозърнести храни ще е все пак още по-полезно, въпреки че замяната на млякото за рафинирани зърнени храни или добавена захар няма да ви повлияе особено добре. Когато става въпрос за риска от инсулт, растителната мазнина е по-добра от млечната мазнина, мазнината от месото е най-вредна, пълнозърнестите храни са по-полезни, а рибената мазнини, добавените захари или рафинираните зърнени храни са статистически еднакво вредни.
По отношение на начина на хранене и инсулта, повечето проучвания върху растителни модели на хранене са открили защитен ефект срещу инсулт, докато тези, които разглеждат западните модели, основани повече на животински храни и добавена захар и мазнини, откриват вреден ефект от придържането към западни модели на хранене. Афроамериканците имат пет пъти по-голяма вероятност от това да умрат от инсулт на средна възраст, черно-бяло несъответствие, което до голяма степен се дължи на факта, че те просто имат много повече случаи на инсулт. В това населените, диета в южен стил, която се характеризира с много пържени храни и месо, може би играе роля в увеличаването на риска от инсулти, докато придържането към по-растително хранене може да намали риска от инсулт.
Да, пише директорът на Центъра за изследвания върху превенцията на инсулт и атеросклероза, „да се научат да готвят вегетариански ястия през ден е тежка задача за повечето северноамериканци, но е постижимо, имайки предвид вкусните рецепти и позитивното отношение.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-not-to-eat-for-stroke-prevention
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев