Леонардо да Винчи е имал инсулт. Възможно ли е вегетарианската диета да е виновна? „Неговият инсулт… може да е бил свързан с увеличение на нивата на хомоцистеин, поради дълго продължилата му вегетарианска диета.“ Един подоптимален прием на витамин B12, който е често срещан при хората на растително хранене, освен ако не приемат добавки с витамин B12 или не се хранят с обогатени с B12 храни редовно, може да доведе до повишени нива на хомоцистеин в кръвта, който се приема като важен рисков фактор за инсулт. „Приема се“ може би е пресилено; има все още противоположни мнения около връзката между хомоцистеина и риска от инсулт. Но тези с по-високи нива на хомоцистеин наистина изглежда получават повече атеросклероза в каротидните си артерии, които водят до мозъка, в сравнение с тези с едночислени нива на хомоцистеин и наистина изглежда имат по-висок риск от исхемични инсулти в наблюдателни проучвания, а наскоро и от хеморагични инсулти, както и от увеличен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, както и от всички причини, взети заедно.
Дори още по-убедителни са генетичните данни. Около 10% от населението имат един ген, който увеличава нивата на хомоцистеин с около 2 единици и тази група изглежда има по-голяма вероятност от инсулт. По-убедителни биха били рандомизирани двойно тайни проучвания с плацебо контролна група, които да докажат, че понижаването на хомоцистеина с витамини от B групата могат да понижат риска от инсулт и че това наистина изглежда е случаят с исхемичните инсулти, тези с интервенции по понижаване на хомоцистеина над 5 пъти е по-вероятно да намалят риска си от инсулт, в сравнение с плацебо групата.
По ирония на съдбата, един от аргументите срещу ролята на хомоцистеина в инсултите е, че, при положение че вегетарианците има по-ниски нива на витамин B12, то тогава случаите на инсулт трябва да се увеличат сред вегетарианците, но вероятно случаят не е такъв, но това никога не е било изследвано, никога не е било проучено… досега и се оказва, че вегетарианците наистина имат по-висок риск и нищо чудно, след като около една четвърт от вегетарианците и почти три четвърти от проучените вегани, имат дефицит на витамин B12, което води до изключително високи нива на хомоцистеин.
Защо има толкова голям дефицит на B12? Защото само малка част са приемали специална добавка B12. И за разлика от САЩ, обогатяването на биохрани с B12 не е позволено; така че, докато американското соево мляко и други продукти може и да са обогатени с B12, английските продукти не са. Не виждаме същия проблем сред веганите в САЩ в адвентисткото проучване, вероятно поради обогатяването с B12 на често консумирани храни. Може и да не е случайност, че единственото проучване, което успях да намеря, което показа значително по-нисък риск от смърт от инсулт сред вегетарианците, е адвентисткото проучване.
Но ако човек започне да се храни стриктно с растителна храна, без обогатени с B12 храни или добавки, може да развие дефицит на B12, но това е само за тези, които не приемат достатъчно храни, обогатени с B12. Тези, които се хранят растително и не внимават за набавянето на редовен и надежден източник на B12, имат по-ниски нива на B12 и следователно по-високи нива на хомоцистеин.
Единственият начин, по който може да се докаже, че дефицитът на B12 е рисков фактор за сърдечно-съдово заболяване при вегетарианците е… да се направи изследване. Когато изследователите измерили количеството атеросклероза в каротидните артерии, основните артерии, които снабдяват мозъка, между вегетарианци и невегетарианци, не е открита никаква значителна разлика. И двете изглеждали еднакво зле, въпреки че вегетарианците обикновено имат по-добри рискови фактори, като например холестерол и кръвно налягане. Те предполагат, че дефицитът на B12 играе роля, но откъде знаят? Някои мерки на артериалната функция също не са по-добри. Отново, те подозират, че дефицитът на витамин B12 надделява над естествените ползи от растителното хранене. Да, благоприятните ефекти на вегетарианските диети върху холестерола и кръвната захар трябва да се промотират, но необходимостта от справяне с дефицита на витамин B12 на вегетарианските диети не може да се пренебрегне.
Някои вегетарианци имали дори по-лоши резултати. По-лоша дебелина на артериалната стена. По-лоша функция на артериалната стена, което повдига въпроса, повече от десет години преди новото изследване за инсултите, за съдовото здраве на вегетарианците. Да, нивата им на B12 са ниски, да, хомоцистеинът им е висок, което предполага, че дефицитът на витамин B12 при вегетарианците може да има странични ефекти върху тяхното сърдечно-съдово здраве, но това, което ни трябва, е интервенционално проучване, при което им се дава B12 и се вижда дали това решава проблема… И ето ни, двойно тайно, плацебо контролирано рандомизирано проучване и заглавието го издава: Витамин B12 под формата на добавка подобрява артериалната функция при вегетарианци с витамин B12 под нормата. И така, това може би е обяснението. Недостигът на витамин B12 сред хората, които консумират предимно растителна храна, поради това че не приемат добавка B12 или не консумират редовно храни, обогатени с витамин B12, може да обясни по-високия риск от инсулт, открит сред вегетарианците.
За съжаление, много вегетарианци отказват да приемат добавка витамин B12 поради погрешни представи, като например митът, че дефицитът на този витамин е рядкост сред хората на растително хранене. Често срещана грешка е да се мисли, че наличието на млечни продукти и яйца в диетата, както е при лакто-ово вегетарианците, може все пак да осигури подходящ прием на витамин B12, въпреки че се изключва месото. Сега, след като сме разбрали причината, може би бъдещите проучвания трябва да се фокусират върху откриване на начини за убеждение на вегетарианците редовно да приемат добавка витамин B12, за да предотвратят дефицит.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/vegetarians-and-stroke-risk-factors-vitamin-b12-homocysteine
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев