Растителното хранене е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, смъртност и фатален край поради всички причини, взети заедно. Това проучване на разнообразни проби от 12000 американци открило, че „прогресивното увеличаване на приема на растителни храни чрез намаляване на приема на животински храни, може да е свързани с ползи за сърдечно-съдовото здраве и смъртността…“, но когато става въпрос за растително хранене и превенция на сърдечно-съдови заболявания, не всички растителни храни са създадени равни. Дали вегетарианците в британското проучване, което открива по-високия риск от инсулти, просто не са консумирали много веган преработени храни?
Всяка една диета, лишена от определени животински източници, може да се счита за вегетарианска или веганска; така че е важно да се види с какво всъщност са се хранили. Едно от първите неща, които гледам, когато се опитвам да видя колко сериозно е населението относно здравословното хранене, е да търся нещо, което е неоспоримо вредно: сода, течната захар. Всеки, който пие директно захарна вода, очевидно не смята здравето си за топ приоритет. В голямото проучване на вегетарианците в Америка, при което хората обикновено намаляват месото поради здравословни причини, а не етични… флекситарианците пият по-малко захарни напитки отколкото месоядните, както и пескатарианците, вегетарианците и веганите.
В проучването от Англия, където увеличеният риск от инсулт е открит, където хората е по-вероятно да станат вегетарианци или вегани по етични причини, пескатарианците са пиели по-малко сода, но вегетарианците и веганите са пиели повече. Не казвам, че това е причината да имат повече инсулти; това просто би ни дало идея колко здравословно са се хранили хората. В проучването от Англия, вегетарианците и веганите са консумирали почти същото количество десерти, бисквити и шоколад и почти същото количество захар общо. В проучването от САЩ средностатистическият невегетарианец е близо до затлъстяването, дори вегетарианците са малко с наднормено тегло, а веганите били единствената група с идеално тегло. В този анализ на английското проучване, обаче, всички били с едно и също тегло – всъщност месоядните били по-слаби от веганите. Проучването ЕПИК на Оксфорд изглежда е привлякло особено съзнателна за здравето си група всеядни хора, които тежат значително по-малко от основното население.
Нека разгледаме някои хранителни вещества, които са специфично свързани с инсулта. Хранителните фибри изглеждат полезни за превенцията на сърдечно-съдови заболявания, включително и инсулти, и изглежда, че колкото повече, толкова по-добре. Въз основа на проучвания от почти половин милион мъже и жени, изглежда няма никакъв горен праг на ползи; така че, колкото повече, толкова по-добре. Над 25 г разтворими фибри, 47 г неразтворили фибри и наистина можете да видите значително намаление на риска от инсулт. Така че, това може да се счита за минималния препоръчителен дневен прием, който да предотврати инсулт на ниво население. Това е, което се забелязва при хора, хранещи се основно с минимално преработени растителни храни. Дийн Орниш стига дотук някъде с неговото пълноценно растително хранене с цели храни. Може би не толкова, за колкото сме създадени да приемаме, въз основа на анализите от разкопки на фекалии, но това е един вид средата, в която можем да очакваме значително по-нисък риск от инсулт. Колко са приемали вегетарианците от Англия? 22,1. Сега, в Англия измерват фибри малко по-различно; така че това може и да е по-близо до 30 г, но не е оптималното ниво за превенция на инсулт. Толкова малко фибри, че вегетарианците и веганите надделяват над всеядните само с около 1 или 2 изхождания повече на седмица, което предполага, че те са приемали много преработени храни.
Вегетарианците са приемали само около половин порция повече плодове и зеленчуци, за които се смята, че намаляват риска от инсулт отчасти поради тяхното съдържание на калий, но все пак вегетарианците от Англия с по-висок риск от инсулт, очевидно са приемали толкова малко зеленолистни и бобови, че те дори не са могли да достигнат до нивата на всеядните, дори не са достигнали минималният препоръчителен дневен прием на калий от 4700 мг на ден.
Ами натрият? Повечето налични доказателства посочват, че повишеният прием на сол е свързан с по-висок риск от инсулт. Има директно повишаване на риска от смърт от инсулт при по-голям прием на сол. Дори намаляването на приема на натрий съвсем малко всяка година може да предотврати десетки хиляди фатални инсулти. Намаляването на приема на натрий за предотвратяване на инсулт: време за действие, не за колебание, но англичаните вегетарианци и вегани изглежда се колебаят, както и другите групи с различно хранене. Всички групи надхвърлят препоръчаният по-малко от 2400 мг ежедневен прием на натрий – и това дори не взема предвид добавената сол на масата, а Американската сърдечна асоциация препоръчва под едва 1500 мг на ден; така че, всички те са приемали много преработени храни. Така че, нищо чудно, че кръвното налягане на вегетарианците е само с 1 или 2 единици по-ниско; високото кръвно налягане е може би най-важният променлив рисков фактор за инсулта.
Какви доказателства имам, че ако вегетарианците и веганите се хранят по-добре, рискът им от инсулт ще намалее? В селските райони на Африка успели да установят приема на фибри, които телата ни трябва да приемат като се хранят с толкова много цели здравословни растителни храни – плодове, зеленчуци, зърнени, зеленолистни и бобови, протеини произхождат почти изцяло от растителни източници, не само че сърдечните заболявания, нашият убиец номер едно, са почти несъществуващи там, но и очевидно същото важи и за инсултите, които се появяват от нищото с въвеждането на солта и рафинираните храни към храната им.
Инсултът изглежда, че на практика не съществува в Китава, почти веган остров близо до Австралия, където храната е с много ниско съдържание на сол и много богата на калий, тъй като е хранене основно със зеленчуци. Хората там ядат риба няколко пъти в седмицата, но другите 95% от диетата им се състоят от много зеленчуци, плодове, царевица и бобови и се оказва, че те имат очевидна липса на инсулти, дори въпреки ненормалните им нива на пушене. В крайна сметка, ние сме еволюирали, приемайки по-малко от 1/8 чаена лъжичка сол на ден, а ежедневната ни консумация на калий се смята, че е била около 10000 мг. Започнали сме от несолено хранене с цели храни и сме преминали към солени преработени храни, лишени от калий, независимо дали ядем месо или не.
Колдуел Еселстин от клиниката в Кливланд опитал да постави около 200 пациенти с установено сърдечно-съдово заболяване на пълноценна растителна диета. От 177-те, които се придържали към диетата, само един получил инсулт в следващите няколко години, в сравнение със стотици пъти по-голяма честота на неблагоприятни последици – включително множество инсулти и смърт при тези, които не спазили диетата. „Това не е вегетарианство,“ обяснява Еселстин. Вегетарианците могат да приемат много не толкова перфектни храни. Тази нова система е изцяло пълноценно растително хранене с цели храни.
Сега, този целият влак от мисли, че причината обикновените вегетарианци да нямат по-добра статистика относно инсулта, е защото те не се хранят особено чисто, и това може да обясни защо те нямат значително по-ниска честота на инсулти, но все още не може да обясни защо те може и да имат по-голяма честота на инсулти. Дори и да се хранят с вредни, солени, преработени храни, поне не ядат месо, за което знаем, че увеличава риска от инсулт; така че, трябва да има нещо за вегетарианските диети, което толкова увеличава риска от инсулт, че компенсира присъщите им предимства? Ще продължим разследването в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/vegetarians-and-stroke-risk-factors-vegan-junk-food
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев