След като Япония започна да следва Запада, честотата на инсулти се увеличи. Инсултът беше водещата причина за смърт в Япония, но смъртността рязко намаля, след като хората се отдалечиха от традиционното си хранене и започнаха да се хранят повече като хората на запад; така че, може би има някакъв защитен ефект от цялото това допълнително месо и млечни продукти, които японците започнаха да приемат. В крайна сметка, приемът на животински мазнини и протеини се покачи по същото време, в което честотата на инсултите им намаля.
„Защита от инсулт чрез прием на животински храни? Определено не!“, коментира известният професор по кардиология, Лома Линда. „Много вегетарианци, като самата аз, очакваме данните да посочват, че те имат предимство, независимо за кое заболяване става въпрос. Ето защо е тревожно да се открият доказателства в една съвсем различна насока за поне един подтип инсулт.“
Може ли наситените мазнини от храната, като тези, които се съдържат в месото и млечните продукти, да са полезни за превенцията на риска от инсулт? Изглежда има защитна връзка, но само при населенията от Източна Азия. Високият прием на наситени мазнини е свързан с по-нисък риск от инсулт при японците, но не и при хора, които не са японци. И така, какво има в традиционната японска диета, което кара озападняването на храната им да изглежда по-добре, когато става въпрос за риска от инсулт? Ами, в периода, в който консумацията им на месо и млечни продукти се увеличава, приемът им на сол намалява.
Традиционната японска диета е пълна със сол – всъщност, японците са едно от населенията, които приемат най-много сол в света, примерно няколко супени лъжици сол на ден. Преди широката употреба на хладилници, те консумирали всякакви видове солени, консервирани, ферментирали храни, от соев сос до солена риба. А в районите, в които имало два пъти по-голям прием на сол, имало и два пъти по-голяма смъртност от инсулт, но когато приемът на сол намалял, същото се случило и с процента смъртност от инсулт, защото, когато солта се намалява, се понижава също и кръвното налягане. А високото кръвно налягане е може би най-важният променлив рисков фактор за инсулт. Така че, не е голяма загадка защо озападняването на японската диета довело до намаляване и на риска от инсулт.
Когато изоставили по-традиционния си начин на хранене, процентът на затлъстяване се повишил, също както диабета и коронарните заболявания на артериите, но след като изоставили невероятно високия си прием на сол, невероятно високият процент на инсулти също намалял. Същото е като с процента на рак на стомаха, вид рак, който е до голяма степен свързан с излишното количество сол. Процентът на рак на стомаха също се понижи, след озападняването на тяхната диета и спирането на консервираните със сол храни, но разбира се, след като започнали да приемат повече животински храни, като мляко, честотата им на рак на простатата с фатален край, например, се изстреляла нагоре. В сравнение с Япония, не само че САЩ имат седем пъти по-голяма смъртност от рак на простатата, но и пет пъти по-смъртоносен рак на гърдата, три пъти повече смъртност от рак на дебелото черво и лимфома и шест до дванайсет пъти по-голяма смъртност от сърдечни заболявания. Да, инсултите и ракът на стомаха в Япония били повече, но японците са приемали също така до шест супени лъжици сол на ден.
Това изглежда е най-вероятното обяснение, а не някаква защитна роля на животинските мазнини, както в крайна сметка е признато от официалните японски насоки за превенция на сърдечно-съдови заболявания.
Сега, една от групите на Харвард установи защитна връзка както при наситените мазнини, така и при транс мазнините за хеморагични инсулти, доставяйки „въздишка на успокоение при целия среден запад, който отглежда животни“, въпреки че изследователите ясно заключават, че, разбира се, всички ние трябва да намалим животинските мазнини и трансмазнините в името на сърдечно-съдовите заболявания, независимо от това, разглеждайки едно друго голямо харвардско проучване, те не установили никаква защитна връзка за нито един вид инсулт и ако се вземат всички проучвания заедно, няма да се установи никаква защита никъде.
Наблюдателни проучвания са установили, че по-високият LDL холестерол изглежда е свързан с по-нисък риск от хеморагичен инсулт, което повдига възможността ниският холестерол да е нож с две остриета, намалявайки риска от исхемичен инсулт, но увеличавайки риска от хеморагичен инсулт. Но ниските нива на холестерол при възрастните хора може просто да са сурогат на хранителни дефицити или знак за съпътстващи заболявания или може би и комбинация от понижаващи холестерола лекарства и разредители на кръвта и ето защо обикновено виждаме повече кървене на мозъка при тези с нисък холестерол? Няма как да знаем, докато… не тестваме. Ако вземем около две дузини рандомизирани контролирани проучвания, ще видим, че колкото по-нисък е холестеролът, толкова по-добре, що се отнася от цялостния риск от инсулт, без значително увеличение в риска от хеморагичен инсулт при по-ниски нива на LDL холестерола.
Генетичните данни изглеждат смесени, като някои предполагат, че доживотното повишение на LDL холестерола ще ви даде по-висок риск от хеморагичен инсулт, а други данни предполагат по-скоро ефект на нож с две остриета, но всяко възможно излишно количество кървене при инсулт с по-нисък холестерол е далеч превъзхождано от защитния ефект срещу много по- често срещания исхемичен инсулт, да не споменаване сърдечно заболяване, вероятно по реда на 18 по-малко исхемични инсулта за всеки един исхемичен инсулт при понижаване на холестерола.
Какво ще кажете за това като кандидат за обяснение на повишения риск от инсулти сред вегетарианците? Ето това е вида инсулт, който изглежда по-висок при вегетарианците, но нивата на холестерол при веганите са дори още по-ниски и, те имат тенденция към по-висока честота на риска от исхемичен инсулт; така че, в това наистина няма логика. Ако има някакъв защитен фактор в животинските храни, надеждата е, че може да се намери диета, която все пак да защитава от убиец номер 1, сърдечно-съдовото заболяване, без да увеличава риска от убиец номер 5, инсулта. Но първо, трябва да разберем кой е този фактор, едно разследване, което ще продължим в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/vegetarians-and-stroke-risk-factors-saturated-fat
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев