В последното видео започнахме да разглеждаме въпроса „Какво би обяснило по-високия риск от инсулт при вегетарианците?“ намерен в проучване на Оксфорд ЕПИК. По-нисък риск от сърдечно заболяване и по-нисък риск от сърдечно-съдово заболяване като цяло, но по-висок риск от инсулт. Разгледахме нивата на витамин D като потенциален механизъм, но изглежда не това е проблемът. Ами дълговерижните омега-3, рибните мазнини като EPA и DHA, които са открити, не е изненада, в забележителни ниски нива при вегетарианци и вегани? Около 30% по-ниски при вегетарианци и с наполовина по-ниски при вегани.
Но според най-подробната систематична оценка на ефектите от омега 3 мастни киселини върху сърдечно-съдовото здраве до ден-днешен, няма полза за инсулта, а това комбинира 28 рандомизирани контролирани проучвания. Всъщност, има доказателства, че приемането на рибно масло не помага при сърдечно заболяване или като цяло при общата смъртност. Това може да се дължи на факта, че от една страна омега-3 може и да помага, но живакът в рибата може да влоши нещата. Това е постоянното предизвикателство сред медицинските специалисти, които балансират ползите с рисковете от замърсители.
Например, излагането на полихлориран бифенил от храната може да е свързано с повишен риск от инсулт. В това проучване, например, нито рибата, нито приемът на полихлориран бифенил са свързани с риск от инсулт. Обаче при същия прием на риба, полихлорирания бифенил от храната е свързан с повишен риск от инсулт; така че, замърсителите с полихлориран бифенил може би замаскират ползите от рибата. Така, ако имахме машина на времето и можехме да се върнем преди индустриалната революция и да открием, че рибата в незамърсено състояние може да предпазва от инсулт, но разглеждайки данните, ако рибата наистина има предпазна роля, то тогава бихме очаквали, че пескатарианците, тези, които ядат риба, но не и друго месо, ще са някъде тук или нещо подобно, тъй като биха имали ползите от рибата, но без риска от месото, но не, те са чак ето тук. И така, изглежда не е омега-3. Нека разгледаме какво всъщност ядат вегетарианците.
Когато става въпрос за диети на растителна основа за превенция на сърдечно-съдови заболявания, не всички растителни храни са създадени равни. Има основно два вида вегетарианци: тези, които го правят за здравето си и тези, които го правят по етични причини, като например глобалното затопляне или животните. И те обикновено се хранят по различен начин. Например, здравословните вегани обикновено ядат повече плодове и по-малко сладки. Обикновено няма да видите тези, които го правят за здравето си, да нагъват веган понички.
В САЩ основната мотивация за намаляване на месото, са здравето и цената. Едно американско семейство средна класа е четири пъти по- вероятно да намали месото по здравословни причини, в сравнение със съображения за околната среда или безопасността на животните. Но в Англия, където е направено проучването за инсулта, като причина номер 1, за да станат вегетарианци или вегани, е дадена етиката.
Знаем, че растителното хранене, което подчертава високия прием на растителни храни и намален прием на животински храни, е свързано с по-нисък риск от инцидентно сърдечно-съдово заболяване, по-нисък риск от смърт от всички причини взети заедно, но това важи само за здравословните растителни храни. Яденето на много бял хляб, сода и ябълков пай няма да ви донесе много ползи. За всички видове растителни диети е жизненоважно да се обмисли внимателно изборът на растителни храни. Трябва да избираме цели зърна пред рафинираните зърнени храни, цели плодове, да избягваме трансмазнините и добавената захар. Възможно ли е британците вегетарианци просто да са яли повече чипс? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/vegetarians-and-stroke-risk-factors-omega-3s
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев