През 2014 г. едно проучване върху приема на протеини и риска от инсулт открива, че по-големият прием е свързан с по-нисък риск от инсулт, и освен това, именно животинските протеини изглежда са особено ефективни. Може ли това да обясни защо вегетарианците наскоро се оказва, че имат по-висок риск от инсулти, отколкото всеядните?
Консумацията на животински протеини увеличава нивата на ракообразуващия хормон на растежа в тялото, известен като IGF-1, инсулиноподобен фактор на растежа 1, който може да ускори развитието на предракови промени и да се превърне в инвазивен рак. Високите концентрации в кръвта са свързани с повишен риск от рак на гърдата, простатата, дебелото черво и белите дробове, което потенциално обяснява връзката между млечните продукти и риска от рак на простатата например. Но също така има и рецептори на IGF-1 на кръвоносните съдове; така че, може би IGF-1 подпомага рака, но също и интегритета на мозъчните артерии?
Хората, които имат инсулти, изглежда имат и по-ниски нива на IGF-1 в кръвта си, но това може и просто да е следствие от инсулта, а не причината. Нямаше никакви проспективни проучвания с времето – до 2017 г., и наистина, по-високите нива на IGF-1 са свързани с по-нисък риск от инсулт, но дали е причина и следствие? При мишките отговорът изглежда е да, а в съд на Петри IGF-1 изглежда ускорява производството на еластин, гъвкав протеин, който помага за поддържане на артериите да са еластични. По-високите нива са свързани с по-малка скованост на артериите, но пациентите с акромегалия, като Андре, великанът, тези с прекомерни нива на хормона на растежа, като IGF-1, не изглежда да имат по-ниска честота на инсулти, а едно по-скорошно проучване на приема на протеини и риска от инсулти, което разглежда дузина проучвания от над половин милион хора, сравнено само със 7 проучвания с четвърт милион в предишния анализ, не открива НИКАКВА връзка между приема на протеини от храната и риска от инсулт. Всъщност, приемът на растителен протеин може всъщност да намали риска от инсулт.
Хората с високо кръвно налягване, обаче, които имат ниски нива на IGF-1, наистина изглежда имат повишен риск от развитие на атеросклероза, удебеляване на артериалните стени, които водят до мозъка, но не е намерена такава връзка при хората с нормално кръвно налягане. Така че, тук може да има един урок по внимание за веганите. Да, пълноценното растително хранене с цели храни за намаляване на активността на IGF-1 може и да забави процеса на стареене при хората, да не споменаваме риска от някои от най-често срещаните видове рак, които опустошават Западния свят. Но може би посланието за вкъщи трябва да гласи, че хората, които се заемат с намаляването на активността на IGF-1 чрез премахване на приема си на животински протеини като мярка за дълголетие, трябва да се грижат особено за контролиране на своето кръвно налягане, за да запазят мозъчносъдовото си здраве, здравето на артериите в мозъка си. Най-вече те трябва да поддържат относително нисък прием на сол, докато подсигуряват достатъчен прием на калий, за да поддържат по-ниско кръвно налягане. Това означава избягване на преработени храни и добавена сол, а по отношение на храни, богати на калий, бобови, сладки картофи и тъмно зелени листни зеленчуци.
Може ли това да обясни по-високия риск от инсулт, открит сред вегетарианците? Не. Защо? Защото млечните и белтъците на яйцата също са животински протеини. Само веганите имат по-ниски нива на IGF-1 както при мъжете, така и при жените; и така, ниските нива на IGF-1 не могат да обяснят защо по-висок процент на инсулти е открит при вегетарианците. И какво се оказва, че е? Мисля, че най-доброто обяснение за загадката е нещо, наречено хомоцистеин, което ще разглеждаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/vegetarians-and-stroke-risk-factors-animal-protein
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев