Най-подробният доклад върху диетата и рака в историята постоянно се актуализира с всичките нови изследвания. В тяхната актуализация относно колоректалния рак преди няколко години стана ясно, че различни меса, включително преработените меса, са убедителна причина за колоректален рак, най-високите нива на доказателства, потвърден и като канцероген от Световната здравна организация наскоро. А това ефективно означава отвъд всякакво съмнение. Основното послание е, че най-добрата превенция на колоректалния рак е комбинацията между висока физическа активност и диета, богата на фибри и бедна на месо и месни продукти. Намалението наполовина на един сандвич с пуешко може да намали общия брой случаи на колоректален рак с приблизително 20%. Има няколко извода от тази актуализация на насоките за рака, но тази статия в „Наука за месото“ от индустрията решава да се фокусира върху потребителската страна на историята, тъй като в техните очи всеки потребител е пациент и обратното в някакъв момент в бъдещето, но хроничните заболявания не трябва неизменно да са следствие от остаряването.
Въпреки че доказателствата за връзката между риска от колоректален рак (поне) и приема на преработено месо не може да се отрече, те предлагат по-нататъшно изследване. Например, нека сравним риска от консумацията на месо с други рискови практики – алкохол, липса на физическа активност, затлъстяване, пушене. В сравнение с рака на белите дробове и пушенето, може би месото няма да изглежда толкова зле.
Но потребителите вероятно няма дори да чуят за насоките по превенция на рака. Потребителите днес са претоварени с информация. Така е вероятно дисеминацията на актуализацията върху колоректалния рак да се удави в облака от информация. И дори и потребителите да го видят, месната индустрия не смята, че те ще обърнат особено внимание.
За потребителите в Западния свят, ролята на здравето, въпреки че е важна, не е близо до удовлетворяването на вкусовите желания по отношение на формирането на крайния избор месо и месни продукти. Ето защо е под въпрос дали променените препоръки, основани на канцерогенните ефекти от консумацията на месо, ще предизвикат значителни промени в поведението на потребителите.
И лекарите и нутриционистите подхранват това снизходително отношение, че хората не се интересуват достатъчно от своето здраве, за да се променят. Тази класическа статия от водещ журнал по храненето се присмива над идеята, че хората някога ще преминат към „благоразумна диета“, намалявайки приема си на животински протеини и мазнини, без значение колко рак ще бъде предотвратен по този начин. Шансът за намаляване на консумацията на мазнини, протеини или наистина каквито и да са храни до известна степен, за да се намали рака на дебелото черво, са на практика нулеви. Вземете например сърдечно-съдовите заболявания. Знаем, че можем да ги предотвратим и лекуваме със същия вид диета, но хората няма да го направят. „Храната“, казват те, „ще изгуби много от своите вкусови качества.“
Страхотните вкусови качества на шунката, с други думи, до голяма степен надхвърлят други съображения, въпреки че здравето и благополучието са нарастващо важни фактори за решенията на потребителите. Статията в Наука за месото от 1998 г. се страхува, че освен ако яденето на месо не стане сравнимо със здравословен и пълноценен начин на хранене, ще се счита за незначителна роля в храненето на развитите страни през следващото десетилетие. Тяхното предсказание не се оказа много вярно. Ето консумацията на месо на човек през последните 30 години: покачва се, покачва се. През 1998 г. се публикува статията в Наука за месото, с притеснението за следващото десетилетие на консумация на месо, която се покачва още повече, но тогава изглежда наистина се изравнява, преди да започне да пада от скалата. Консумацията на месо пада с около 10% през последните години. Милиони американци намаляват приема си на месо.
Така че не ми казвайте, че хората не искат да си променят храненето. И все пак продължаваме да получаваме противоречиви насоки и препоръки за хранене, защото властите се питат: какви промени в храненето биха били приемливи за хората, а не просто да казват каквото казват научните доказателства и да ни позволят сами да решим относно риска от рак, докато се храним самите ние и нашите семейства.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-palatability-of-cancer-prevention
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев