Знаем, че диабет тип 2 може да бъде излекуван чрез екстремно намаляване на приема на храна от над век и половина, след нашествието над Париж от 1870 г. по време на френско-пруската война. Това е демонстрирано и експериментално, чрез достатъчно гладуване може да се спре развитието на диабета. Специалистите по диабета отдавна знаят, че малката част от диабетиците с желязна воля, които могат значително да намалят теглото си и да го поддържат, могат да стигнат до завръщане към нормален метаболизъм.
Нужен е отделен етикет, който да позволи на лекарите да разпознаят и правилно да се занимаят с тази подгрупа, която иска да направи нещо, за да се отърве от диабета си. Това са „Мотивираните за здравето си“. По времето на диагнозата си, „мотивираните за здравето си“ хора ще имат полза от препоръките, че най-вероятно ще могат да излекуват диабета си напълно чрез отслабване с една пета от своето тегло. И само тогава, ако е ясно, че те не са достатъчно силно мотивирани, трябва да излязат на дневен ред рутинните насоки за лечение на диабет тип 2, които включват и много лекарства.
За съжаление, контролът на кръвната захар с лекарства се е оказал неустойчив и може всъщност да подпомогне затлъстяването, да ни накара да качим повече килограми, а това да създаде порочен кръг. Трябва да има по-добър начин.
Вместо да гладуваме като приемаме по-малко храна, какво ще кажете вместо това да се храним с по-добра храна? Диета, която е насочена към прием на зеленолистни, много зеленчуци, бобови, малко зърнени, ядки и семена, поне 90% растителна, така че поне една голяма салата всеки ден – поне половин килограм сурови зеленолистни, супа с боб и зеленчуци, шепа ядки и семена, плодове на всяко хранене, половин килограм сготвени зеленолистни, малко пълнозърнести храни, но без рафинирани зърна, бърза храна или олио, както и ограничение в животинските продукти.
13 диабетици, мъже и жени, придържащи се към тази диета средно в продължение на седем месеца. Как се справили? Хемоглобин A1c се счита за най-добрия показател за контрол на кръвната захар. Под шест е нормално, няма диабет, но официалната Американска асоциация на диабетиците се стреми да ги докара до най-малко 7. И всичко над 7 е неконтролиран диабет. Ето къде започнали, след като имали диабет за средно над седем години. След това започват да нагъват растения месец 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 7. След около седем месеца средният им A1c се понижил от диабетните 8,2 към недиабетните стойности 5,8. По-голямата част свалили стойностите си до нормалните и това става, след като спират повечето от лекарствата си.
Сега, това е пилотно проучване, само шепа хора, никаква контролна група и включва само хора, които могат реално да се придържат към диетата, ретроспективна поредица случаи, считана за една от най-слабите форми на публикувани доказателства. Мащабът на ефекта, който намерили, обаче, посочва, че диета с висока плътност на хранителни вещества може да бъде много ефективна за някои хора.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/reversing-diabetes-with-food
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев