Жените със заседнал начин на живот, които започват за кратко да ходят на бягаща пътека 45 минути на ден за няколко месеца, могат да намалят риска си от инфекции на горните дихателни пътища наполовина. Но как, спортуването подобрява имунната ни система?
Приблизително 95% от всички инфекции започват на повърхности на лигавицата, влажни повърхности, като очите, носа и устата, които са защитени от антитела, като IgA, които доставят имунологична бариера чрез неутрализиране и предотвратяване на вирусните патогени от това да достигнат тялото. IgA в нашата слюнка, например, е първата линия на защита срещу инфекции на дихателните пътища, като пневмония и грип.
А умерените аеробни упражнения, дори само 30 минути във фитнеса три пъти в седмицата могат да са достатъчни, за да увеличат значително нивата на IgA и значително да се намали риска от разболяване със симптоми на грип.
Но знаем от дълго време, че продължителните тежки спортове могат да намалят устойчивостта ни към инфекциозни заболявания, проявявайки се очевидно в два до шест пъти увеличение на симптоми на инфекции на горните дихателни пътища за няколко седмици след тичане на маратон.
Дори само една тежка тренировка може да намали нивата на IgA. В рамките на един ден от започване на международно състезание, например, елитните футболни играчи страдали от значителен спад на секрецията на IgA. Състезателите с яхти, трениращи за купата на Америка, които получили инфекции на горните дихателни пътища по време на тренировка, имали значително по-ниски концентрации на IgA. Тези с по-високи нива, имали по-малко инфекции и ако измерите с времето, можете да видите, че намаляването на нивата предхожда инфекцията. Освен това, процентът на обикновената умора изглежда отразява промените в имунитета в слюнката. Ако просто ги попитате, „Колко отпочинали се чувствате?“, тези, които казват, че се чувстват по-зле от обикновено, имали значително по-ниски нива на IgA.
Спортните треньори са съветвани да наблюдават имунната функция, тъй като заболяването може накрая да доведе до намаление на представянето. Ето защо е необходимо да се вземат предпазни мерки, например, да се минимизира контакта с вируси. Но причината, поради която спортистите не могат да се измъкнат само с миене на ръце или носене на маска, е защото инфекциите на горните дихателни пътища често биват предизвиквани от реактивиране на латентни вируси, които вече са вътре в тялото ни, като вируса Епщайн-Бар (EBV), и веднага щом имунната ни функция намалее, вирусът се реактивира. Нивата на IgA намаляват в деня преди Епщайн-Бар да излезе от леговището си и да доведе до сбор от симптоми. Тези резултати предполагат, че появата на симптоми на инфекции на горните дихателни пътища е свързана с реактивиране на Епщайн-Бар и намаление на IgA в слюнката при тренировка.
И така, как ще запазим имунитета при спортистите? Говорил съм и преди за ефикасността на използването на едноклетъчните гъби – хранителната мая – за подсилване на имунната система на спортисти. Ами едноклетъчно растение?
Изследване от Япония открива, че концентрациите на IgA в кърмата могат да се увеличат като се дава на майките хлорела, многоклетъчни сладководни водорасли, продавани сушени на прах или като таблетки. Ами други части на тялото? 30 таблетки хлорела на ден за един месец увеличили производството на IgA в устата също така. Но помага ли това по някакъв значим клиничен начин? Изследователи в Канада опитали да видят дали ще подсилят ефикасността на противогрипните ваксини, но хранителната добавка от хлорела изглежда нямала никакъв ефект. Използвали някакъв изчистен екстракт от хлорела, обаче, не истинското нещо.
Ами ако я даваме на спортисти по време на тренировки? Група с високо интензивната физическа активност – почва за инфекция, и наистина, тренировките били толкова интензивни, че нивата на IgA спаднали значително, но не и при тези, които приемали хлорела всеки ден. Така че приемът на хлорела може да забави намаляването на производството на IgA по време на спортни тренировки.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/preserving-athlete-immunity-with-chlorella-2
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев