Това е доста драматичен докладван случай, но е просто един човек. Наскоро изследователи в Харвард решават да разгледат 100 000 души: „Нисковъглехидратните диети и смъртността от всички причини и по специфични причини“. Те установили, че нисковъглехидратните диети са свързани с по-висока смъртност от всички причини, по-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания и по-висока смъртност от рак. Последният пирон в ковчега на Аткинс. Мъжете и жените на нисковъглехидратни диети имат значително по-кратък живот; повече смърт от рак, повече сърдечни удари.
Да, може и да отслабнете, но единственият начин, по който можем да се насладим на това е с по-малък ковчег. Но чакайте малко! През 2009 г. на няколко изследователи им хрумнала идеята за растителна нисковъглехидратна диета; така наречената диета „Еко-Аткинс“.
Те сметнали, че може би проблемът с диетата на Аткинс не е високото съдържание на мазнини и на протеини, а това, че са животински мазнини и протеини. И така, създали веган версия на диетата на Аткинс. Как е възможно това? Ами, много фалшиво месо, сейтан, соеви бургери, веган бекон, веган кайма, веган наденица, тофу, много ядки, авокадо и т.н.
И как се справили? Доста добре, всъщност. Вместо лошият им холестерол да се качи, както става при диетата с месо на Аткинс, само след две седмици на растителна нисковъглехидратна диета техният LDL холестерол пада с повече от 20%. Сега, цялото проучване продължило само месец, обаче, така че не могат да се направят някакви обобщения. Но е достатъчно интригуващо, че когато данните били пуснати на Харвард, те избрали хората с растителна ниско въглехидратна диета, за да види дали те страдали от същата ниско въглехидратна съдба. Това е хубавото нещо на проучванията върху храненето със 100 000 души по едно и също време: можете да откриете, че хората ядат почти всичко.
Какво мислите, че установили? Тази линия представлява процента смъртност при обичайния начин на хранене. И ето какво открили за хора, следващи по-скоро ниско въглехидратна диета в стил Аткинс: значително по-висок риск от смърт.
Но какво мислите, че открили за тези, които следват растителна ниско въглехидратна диета? Дали те страдат от същия страшен процент смъртност, както хората на Аткинс? Или може би не се справили чак толкова зле, но все пак имали по-голяма смъртност от хората със стандартен начин на хранене? Или имали същия процент смъртност, или по-малък? Имали по-малък процент смъртност.
Учените стигат до заключението: „Ниско въглехидратната диета, основана на животински източници, е свързана с по-висок риск от смърт от всички причини както при мъже, така и при жени, докато ниско въглехидратната диета на основа на растителни източници е свързана с по-нисък риск от смърт от всички причини, както и смърт от сърдечно-съдови заболявания.“
И така, изглежда, че важното е не съотношението на мазнини, въглехидрати и протеини, а по-скоро източникът – дали те идват от растения или животни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-atkins-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев