Здравните служители обикновено работят в отделни департаменти. Хората за пушенето рядко си говорят с хората за алкохола, храненето или сексуалното здраве, с почти никакво признание, че, освен уникални и отделни, навиците, за които всички те говорят, може да съставят една типична събота вечер за голяма част от населението. Това ни пречи да видим важността на индивидуалната сила. Ние бръмчим наоколо и управляваме специфични навици и пренебрегваме основното послание, появяващо се от научните доказателства на здравеопазването – че за първи път в човешката история сега знаем как можем да поемем контрола над нашето собствено здраве и дълголетие.
Толкова контрол, както и преди съм казвал, че можем да успеем ефективно да върнем часовника с 14 години по отношение на смъртността. Но дали ползите, наблюдавани в тези проучвания, са резултат на доживотни здравословни навици или могат да се постигнат и от хора, които правят промени по-късно в живота, трябва да се потвърди.
И наистина е така. Хората, които наскоро приемат здравословен начин на живот на средна възраст, изглежда преживяват значителни ползи за по-ниски проценти на сърдечно-съдови заболявания и смъртност. В това проучване те установили, че промяна по-късно във възрастта (на 40, 50 или 60 години) към здравословен начин на живот, който включва хранене с поне пет порции дневно плодове и зеленчуци, тренировки, поддържане на здравословно тегло и непушене, води до значително намаление на смъртността само през следващите четири години, изненадващо на първо място, защото ползите идват толкова бързо, и на второ място, защото промените в начина на живот са толкова малки. Откритията подчертават, че правенето на необходимите промени в начина на живот е изключително ценно и никога не е късно да започнем.
Ако можем да получим толкова драстични ползи толкова късно в живота за толкова кратко време, защо просто не можем да живеем живот на лакомия и леност и после, около 50 някъде просто да изчистим действията си? Защото може да е твърде късно. Първият ни симптом може и да е последният. Внезапна сърдечна смърт. Внезапната сърдечна смърт е причина за над половината от всички смъртни случаи от сърдечно заболяване. Стотици хиляди американци просто умират всяка година.
Внезапна сърдечна смърт е първата проява на сърдечно заболяване за мнозинството от хората, особено сред жените, което означава, че те са нямали представа, че дори имат сърдечно заболяване, докато буквално не умрат от него. За много, първият показател за наличие на коронарна болест на сърцето е тяхната смърт. Ето защо превенцията в ключова.
И така, работи ли превенцията? Жените, които не пушат, ходят по половин час на ден, хранят се достатъчно здравословно, определено тук, например, като по-голям прием на плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и бобови, и които не са с наднормено тегло, имат 92% по-нисък риск от внезапна сърдечна смърт. Когато става въпрос за внезапна смърт, един грам превенция е истински по-ценен отколкото един килограм лекарство, защото няма лекарство за мъртвите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-reduce-the-risk-of-sudden-death
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев