При класация по важност, сред наличните интервенции за предотвратяване на инсулти, трите най-важни са вероятно храненето, спирането на пушенето и контролът на кръвното налягане. Повечето от нас се справят много добре с пушенето в днешни дни, по-малко от половината от хората спортуват достатъчно, но според Американската сърдечна асоциация само 1 на хиляда американци се храни здравословно и по-малко от 1 на 10 дори се храни умерено здравословно. Защо това е важно? Защото храненето е важна част от превенцията на инсулта. Намаляването на приема на сол, избягването на жълтъците на яйцата, ограничението на приема на месо и увеличаването на приема на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови. Също както захарната индустрия, индустриите за месо и яйца харчат стотици милиони долари за пропаганда, за съжаление с голям успех. Вълнувах се да отбележа кутийка номер 1 и после се зарадвах, когато го направих.
Най-силното доказателство за предпазване от инсулт е за увеличаване на приема на плодове и зеленчуци, с повече неяснота относно ролята на пълнозърнестите храни, животинските продукти и моделите на хранене, като например вегетарианството. Човек би предположил, че това е супер. Мета-анализи са установили, че вегетарианските диети понижават холестерола и кръвното налягане, както и подобряват отслабването и контрола на кръвната захар, а веганските диети може би действат още по-добре. И така, всички ключови биомаркери отиват в правилната посока, но ще се изненадате да научите, че няма никакви проучвания върху честотата на инсулти при вегетарианци и вегани… досега. И ако си мислите, че това е изненадващо, почакайте да научите резултатите.
Рисковете от сърдечно заболяване и инсулт при хората, които ядат месо, риба и при вегетарианци с 18 години проследяване. Да, по-малко сърдечни заболявания сред вегетарианците (тук имат предвид както вегетарианци, така и вегани), не е изненадващо – знаем си го, но повече инсулти.
Разбираемата първосигнална реакция би била: „Чакайте малко, кой е направил това проучване?“ Но това са ЕПИК-Оксфорд, изследователи от световна класа, чиито конфликти на интереси са може би по-скоро от сорта на „Бях член на веган обществото.“
Ами прекаленото нагласяне на фактите? Ако преработим цифрите за период от 10 години, ще разберем, че те открили 15 инсулта на всеки хиляда души, хранещи се с месо, в сравнение само с 9 инсулта на хиляда вегетарианци и вегани. Чакайте, как тогава могат да кажат, че има повече инсулти при вегетарианците? Това било след вземане предвид и на разнообразие от други фактори. Например, вегетарианците е по-малко вероятно да пушат; така че, ще искате да премахнете фактора пушене, за да може това ефективно да сравни риска от инсулт при непушачите вегетарианци с непушачите, ядящи месо. Ако искате да знаете как вегетарианската диета сама по себе си влияе върху честотата на инсултите, ще искате да отстраните факторите, които не са свързани с храненето. Понякога обаче можете да пренагласите нещата. Захарната индустрия го прави постоянно.
Ето как работи. Представете си, че получите финансиране от индустрията за газирани напитки, за да се проучват ефектите от содата върху епидемията с детско затлъстяване. Какво бихте могли да направите, след като разгледате всички проучвания, за да стигнете до заключението, че няма никакъв ефект от консумацията на захарни напитки върху телесното тегло? Ами, след като знаем, че пиенето на течна захар може да доведе до излишни калории, които могат да доведат до затлъстяване, ако контролираме калориите, ако контролираме фактор, който е в причинно-следствената верига, като ефективно сравним само хората, които пият сода и които приемат един и същ брой калории, като хората, които не пият сода, тогава можем да подценим ефекта на содата върху затлъстяването и именно това и станало. Това представлява пристрастност, свързана с пренастройването на фактите. Вместо само да се контролира за някой несвързан фактор, контролираме за междинна променлива по пътя на причинно-следствената връзка между излагане на влиянието и резултата.
Пренастройването е как изследванията, финансирани от индустриите за месо и мляко са обвинявани, че скриват истинската връзка между наситените мазнини и сърдечно-съдовите заболявания. Знам, че наситените мазнини повишават холестерола, който увеличава риска от сърдечно-съдово заболяване. Ето защо, ако контролирате за холестерол, като ефективно сравнявате хората, ядящи наситени мазнини със същите нива на холестерол като хората, които не приемат наситени мазнини, ще видите как можете да подцените ефекта на наситените мазнини върху сърдечните заболявания.
Сега нека се върнем на това. Тъй като вегетарианската диета понижава кръвното налягане, а пониженото кръвно налягане води до по-малко инсулти, контролирането за кръвна захар ще е прекалено настройване, ефективно само при сравняване на вегетарианци с месоядни с едно и също ниско кръвно налягане. Това не е честно, тъй като това е една от ползите на вегетарианското хранене, а не някакъв несвързан фактор, както тютюнопушенето; и така, това ще подцени позволената защита. Направиха ли го това? Не. Те настроиха само някои несвързани фактори, като образованите и социално-икономическия статус, а също и пушенето, спортуването и алкохола. Това е, което искаме. Искаме да премахнем ефектите на вегетарианската диета върху риска от инсулт… искаме да опитаме да уеднаквим всичко останало, за да премахнем ефектите просто от избора на начина на хранене. И тъй като, например, месоядните хора в проучването били средно с 10 години по-възрастни от вегетарианците, можете напълно да видите как, когато настроите това, вегетарианците ще се окажат по-зле. Тъй като риска от инсулт може да се увеличава с напредване на възрастта, можете да видите как наличие на 9 инсулта сред хиляда вегетарианци на 40 г. може да е по-зле отколкото 15 инсулта сред хиляда месоядни на 50 г.
Фактът, че вегетарианците имат по-висок риск от инсулт, въпреки ниското си кръвно налягане, предполага, че има нещо в диетата без месо, което така увеличава риска от инсулт, че това е достатъчно, за да премахне ползите от кръвното налягане, но дори и това да е вярно, все пак ще искате да се храните така. Инсултът е 5-тата водеща причина за смърт, докато сърдечното заболяване е номер 1. Така че, да, в това проучване имало толкова повече случаи на инсулт при вегетарианци, но имало толкова по-малко случаи на сърдечно заболяване, но ако има нещо, което увеличава риска от инсулт при вегетарианците, ще бъде добре да се знае какво е, в надеждата да се разбере как да се извлече полза и от двете страни. Това е въпросът, към който ще се обърнем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-vegetarians-really-have-higher-stroke-risk
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев