Стафидите имат отдавна репутация като храна, която предизвиква кариеси, въз основа на проучвания отпреди десетилетия върху плъхове, които класифицират стафидите тук, заедно с кексчетата, като храните, предизвикващи най-много кариеси. И до ден-днешен, ще видите зъболекарите да съветват да не се консумират сушени плодове, като стафиди. Но по-нови доказателства, проучвания върху реални хора, дават съмнение относно ролята на стафидите по отношение на развалянето на зъбите.
Образуването на кариеси зависи от три фактора: киселина, придържане – залепване на храна към зъбите – и бактериите, които съставят зъбната плака. Ако накарате едно дете да се жабурка със захарна вода в устата си, в рамките на 5 минути pH-то на плаката на зъбите му спада рязко, докато бактериите превръщат захарта в киселина. И зърнената закуска със стафиди е също толкова вредна. Сега, триците сами по себе си, без стафидите, не са толкова вредни, но дали това е, защото стафидите в триците са покрити със захар или е заради самите стафиди? Ами, стафидите не водят сами по себе си до много киселина, а голямата изненада е, че ако комбинираме стафидите без захар с трици, за да създадем един вид експериментална зърнена закуска, стафидите изглежда помагат в предотвратяването на част от киселината, причинена от триците.
И въпреки че стафидите се състоят от 70% чиста захар, те причиняват по-малко киселина. И така, въпреки че те са сладки, те не изглежда да вредят на зъбите ни. Но чакайте малко, стафидите не залепват ли за зъбите? 21 храни били изследвани и всъщност нямало никаква връзка между задържането на храната и това колко лепкави са самите храни. Части от бисквити, крекери и чипс всъщност се задържат за зъбите най-дълго, докато неща, които бихте си помислили, че ще залепнат, като карамел и стафиди, изчезват за минути, въпреки че свежите плодове, като ябълки и банани изчезват от устата почти веднага.
Фитонутриентите в гроздето изглежда всъщност предотвратяват залепването на бактерии и образуването на плака, толкова много, че пулпата от гроздето, остатъчният продукт след правене на вино, се изследва като хранителна добавка, предотвратяваща кариеси. Или може просто да изпиете виното. Безалкохолното вино възпрепятства растежа на основните бактерии, причиняващи кариеси, въпреки че стафидите вероятно ще са по-подходяща закуска за децата.
Има един нов тест, който изследва активността по причиняване на кариеси на бактериите в плаката и така е проведено едно пилотно изследване, за да се види дали рискът за кариеси се увеличава или остава същия след прием на стафиди. Взели 156 души, изследвали зъбите им, изчакали резултатите и получили над 1500, което посочва висока активност на причиняване на кариеси, а ако половината са изяждали по една малка кутийка стафиди, а другата половина – нищо? В контролната група без нищо, започват с около 6100 и 15 минути по-късно все още са на 6100. Групата със стафидите започва на 5950, но след консумация на стафиди намалява на 3350. Въпреки че това е голямо намаление, забележете, че резултатите все още са по-високи от 1500, което посочва, че те все още имат риск, но рискът намалява след стафидите, не се увеличава. Така че, традиционно стафидите се смята, че подпомагат развалянето на зъбите, но скорошните изследвания предполагат, че стафидите може и да не допринасят към кариесите в крайна сметка, или поне не повече от други храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-raisins-cause-cavities
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев