Спирането на развитието на диабета трябва да бъде цел на справянето с диабет тип 2, не само лечението. Диабет тип 2 може да бъде спрян с изключително ниско калорична диета. Диабет тип 2 може да бъде спрян с изключително здравословна диета, но дали това се дължи на факта, че тя също така е ниско калорийна? Участниците в проучването отслабнали толкова много зеленолистната зеленчукова растителна диета, колкото и тези на диета с гладуване и течни заместители на храна. И така, важно ли е с какво се храним, стига да се храним с достатъчно малко калории, за да отслабваме с по 6,8 кг на месец?
Ами, дори и лечението на диабета да е само ограничение на калории, вместо да живеем до голяма степен на захар, мляко на прах, царевичен сироп и олио, на растителна диета поне можем да приемаме храна, истинска храна, всъщност, килограми храна на ден, толкова ниско калорийни зеленчуци, колкото можете да си натъпчете в устата. И така, дори и да действа, само защото това е още един вид диета с ограничение на калориите, тя определено е по-здравословната версия, но дори участниците, които не отслабнали, или дори наддали тегло, изяждайки огромни количества цели полезни растителни храни, изглежда подобрили диабета си. По този начин ползотворните ефекти на този вид диети изглежда се простират отвъд простото отслабване.
Успешното лечение на диабет тип 2 с растителна диета датира от 30-те години на 20 век, осигурявайки неопровержими доказателства, че диета на основата на зеленчуци, плодове, зърнени и бобови е по-ефективна в контролирането на диабета отколкото всяко друго диетично лечение. Рандомизирано контролирано проучване: нуждите от инсулин намалени наполовина; една четвърт спрели изцяло инсулина, но отново, това била ниско калорична диета. Кемпнер в Дюк съобщава подобни резултати 20 години по-късно със своята диета на ориз и плодове, за първи път показва документирано спиране на развитието на диабетната ретинопатия при една четвърт от пациентите си, нещо, което никога не са смятали, че е възможно. Например, една 60-годишна диабетичка, вече сляпа с едното око, можела да вижда само контури на големи обекти с другото. Пет години на диетата, вместо да се влоши, се подобрила. Сега можела да вижда лица, знаци, големи заглавия във вестниците, в допълнение към спирането на инсулина, с нормална кръвна захар и 100 единици намаление на холестерола. Или при друг пациент – само от четене на големи заглавия, той успявал да чете текстове на вестници четири месеца по-късно. Какво стои зад тези забележителни постижения? Дали е, защото диетата била изключително бедна на калории, или защото нямало животински протеини и мазнини – или защото диетата била толкова ограничителна и монотонна, че пациентите отслабнали и по този начин подобрили диабета си?
За да разберем, това, което ни трябва, е проучване, където поставят хората на здравословна диета, но ги принуждават да ядат толкова много, че те не отслабват изобщо, тогава можем да видим дали растителната диета има ползи, независими от цялото това отслабване. За това ще трябва да чакаме още 20 години, но ето го и него. Диетите били проектирани да поддържат теглото. Така че, участниците били претегляни всеки ден и ако започнат да отслабват, ги карали да приемат повече храна. Всъщност, толкова много, че някои от участниците имали проблем с изяждането й и казвали „О, не, не още салата!“ Но накрая се адаптирали, така че нямало значителни промени в телесното тегло, въпреки ограниченията на месото, млечните и яйцата, и достатъчно цели растителни храни – пълнозърнести, бобови, зеленчуци и плодове – които да осигурят 65 грама фибри на ден. Това са четири пъти повече от стандартната американска диета.
Контролната диета, която използвали, била конвенционалната диета за диабет, която всъщност имала почти два пъти по-голямо съдържание на фибри от стандартната американска диета, така че вероятно е по-здравословна от това, с което хората обикновено са се хранили. Добре, какво станало? С 0 килограма отслабване помогнала ли все пак интервенцията в храненето? Ето преди и след нуждите от инсулин на 20-те души, които поставили на диетата. Това е броят на единици инсулин, които трябвало да си инжектират преди и след като започнали растителната диета. Като цяло нуждите от инсулин намалели с около 60%; половината успели спрат изцяло инсулина, въпреки че нямало промяна в теглото. И така, това било след пет години или седем месеца, както при другите проучвания, които показах? Не, след 16 дни!
Тук говорим за диабетици, които са имали диабет 20 години, инжектирали са си по 20 единици инсулин на ден и след това, 13 дни по-късно, спират изцяло инсулина, благодарение на по-малко от две седмици на растителна диета. Пациент 15: 32 единици инсулин на контролната диета и после 18 дни по-късно – никакъв инсулин. Ниски нива на кръвна захар на 32 единици по-малко инсулин. Това е силата на растенията.
И като бонус, холестеролът им спаднал рязко надолу, за 16 дни. Също както умерените промени в храненето водят само до скромно понижение на холестерола, да молим хора с диабет да направят умерени промени често води до точно толкова умерени резултати, което е вероятно една причина, поради която повечето хора се оказват на лекарства, инжекции или и двете. Всичко в умереност може и да е по-истинско твърдение, отколкото хората осъзнават. Умерените промени в храненето могат да доведат до умерена слепота, умерена бъбречна недостатъчност и умерени ампутации – може би само няколко пръста. Умереност във всичко не е непременно нещо хубаво.
Колкото повече ние като лекари изискваме от пациентите си, толкова повече получаваме. Старата поговорка „Стреми се към луната“, изглежда е валидна тук. Може да е по-ефективно отколкото да ограничаваме пациентите да правят малки стъпки, които може и да звучат по-осъществими, но не са достатъчни, за да спрат реално заболяването.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/diabetes-reversal-is-it-the-calories-or-the-food
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев