Връзката между размера на изпражненията и намаления риск от рак в началото изглежда доста ясна. Фибрите са това, което причинява обемни изпражнения; единственото място, в което са намерени фибри, са целите храни. Не се ли има предвид тук повече растителни храни, по-малко заболявания? Това не е някакво откритие. Но имайте предвид това: дори растителните храни без фибрите изглежда увеличават фекалната маса. Как е възможно това?
Същата тази група храбри италиански учени, които провели проучванията върху възпалението и артериалната функция, се обърнали към „Способността на диета, богата на антиоксиданти, да увеличава теглото на изпражненията и чревния антиоксидантен статус при хората.“ Също както в предишните проучвания, една и съща диета по отношение на фибрите и количеството плодове и зеленчуци, но групата с антиоксидантите просто заменила храната с някои от най-високо антиоксидантните храни, като например горски плодове вместо банани. След две седмици на диета, бедна на антиоксиданти, средното тегло на изпражненията им спада на 85 г на ден. Това е почти толкова зле, колкото е при нюйоркчаните!
Но след преминаване към диета, богата на антиоксиданти, (запомнете: същото количество фибри), имало двойно увеличение на размера на изпражненията. Подозират, че това има общо с по-здравословните диети, които променят чревната флора, но сега вече знаем. В допълнение към всички тези ползи, диета, избрана да повиши приема на антиоксиданти, е способна и да увеличи обема на изпражненията. И по случайност, съдържаните на антиоксиданти на фекалиите, обаче, не съм сигурен защо е важно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/bulking-up-on-antioxidants
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев