Помните ли диетата на Аткинс? Написах книга за нея преди няколко години. Корпорацията Аткинс заплаши, че ще ме съди, но аз някак си по подразбиране спечелих, защото те обявиха фалит шест месеца по-късно. Можете да прочетете цялата книга и моя по-скоро забавен разговор напред-назад с адвокатите на Аткинс на atkinsexposed.org.
Ето един илюстративен случай на това какво може да стане, когато преминете на такава диета, докладват наскоро в журнала на американската диетична асоциация: „Развитието на симптоматично сърдечно-съдово заболяване след собственоръчно придържане към диетата на Аткинс.“
Започва се здрав; 51-годишен мъж, доста добър холестерол, никаква болка в гърдите и работещ пенис. Наддал няколко килограма, обаче, и решил да премине на нисковъглехидратна диета. След един месец холестеролът му се изстрелял до покрива, но хей, той отслабнал с 2 кг и затова продължил. След още две години на диетата отслабнал с още 1,3 кг, но също така изгубил способността си за ерекция. И започнал да има болки в гърдите. Но хей, нали за това служат лекарствата, затова започнал да приема Виагра, едно от чудесата на съвременната медицина, което също било от полза, когато се озовал в спешното с прорязваща болка в гърдите.
Направили му сърдечна катетеризация, която установила 99% блокиране на една от неговите коронарни артерии, която доставя кръв до мозъка. За щастие, го открили навреме. Сложили му лекарствен елуиращ стент.
Накрая бил изписан от болницата и решил, че може би тази диета на Аткинс не е толкова добра идея и затова преминал на ниско мазнинна диета със зеленолистни, пълнозърнести, бобови, зеленчуци, ядки и дори (уау!) „включване на вегетариански ястия.“ След два месеца на диетата теглото му намаляло, холестеролът му намалял и той спрял да приема виагра.
Сега, някой скептик може би ще каже, че той е имал задръстени артерии, преди да започне с ниско въглехидратната диета. Но не, той всъщност си е правил скенер на коронарните артерии точно преди да започне с Аткинс и нямали никакви измерими плаки в коронарните му артерии. И след това, само 29 месеца по-късно, след начало на ниско въглехидратната диета, 99% запушване. Сега, лекарите успели да ги отворят оперативно със стент, но имало нужда от промяна към по-здравословна диета, за да се отвори кръвопотока и към други части на тялото му.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/atkins-diet-trouble-keeping-it-up
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев