Ревматоидният артрит е хронично системно автоимунно заболяване, което засяга милиони, характеризиращо се с постоянна болка и скованост и прогресивно унищожаване на ставите – особено на ръцете и краката, което води до осакатяващи деформации. Какво можем да направим, за да го предотвратим и лекуваме?
В едно известно 13-месечно рандомизирано контролирано проучване върху растителното хранене при ревматоиден артрит, пациентите били подложени на веганска диета за три и половина месеца и после преминали към лактовегетарианска диета без яйца за остатъка от проучването. В сравнение с контролната група, която изобщо не променила диетата си, растителната група имала значителни подобрения в сковаността си сутрин в рамките на първия месец, което намалило броя часове, през който хората страдали от скованост в ставите наполовина. Болката намаляла от пет от десет на по-малко от три от десет. Спад в уврежданията. Те субективно докладвали, че се чувстват по-добре, значително подобрение в силата на захвата на ръцете, по-малко крехки стави, по-малко чувствителност на става и по-малко подуване, с добавената полза – отслабване с около 5,8 кг и поддържане на това тегло до голяма степен през годината. Също така имали спад на възпалителните маркери на кръвта, сед скорост, C-реактивен протеин, бели кръвни клетки. Въпросът е „Защо?“. Какво общо има диетата с възпалителното заболяване на ставите?
Ами, ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което тялото ви атакува стената на ставите. Защо ще прави това? Ами, има едно друго автоимунно заболяване, наречено ревматоидна треска, при което тялото атакува собственото си сърце. Отново, защо ще прави това? Ами, изглежда, че това е въпрос на приятелски огън.
Ревматоидната треска се причинява от стрептококи в гърлото, които се причиняват от една бактерия, която има протеин, който прилича страшно много на протеина, който е в сърцето. И така, когато имунната ни система атакува стрептококовите бактерии, тя също така атакува и сърдечните клапи, предизвиквайки автоимунна атака чрез „молекулярна мимикрия.“ Протеинът на стрептококовите бактерии имитира протеин в сърцето ни, така че тялото ни се обърква и атакува и двете. Ето защо е от огромно значение да лекуваме стрептококи в гърлото навреме, за да предотвратим сърцето ни да бъде замесено в кръстосания огън.
И така, изследователите помислили, че може би ревматоидният артрит се предизвиква също и от инфекция. Следа от къде да започнат да търсят, бил фактът, че жените изглежда получават ревматоиден артрит три пъти по-често отколкото мъжете. Какъв вид инфекция получават повече жени отколкото мъже? Инфекции на пикочните пътища. И така, изследователите започнали да изследват урината на болни от ревматоиден артрит и намерили тази бактерия, наречена Протеус мирабилис. Не достатъчно, за да причини инфекция на пикочните пътища, но достатъчно, за да предизвика имунна реакция. И наистина, има една молекула в бактериите, която изглежда ужасно подобно на нашите собствени молекули в ставите ни, така че анти-протеус антитела срещу бактериите могат по невнимание да увредят собствените ни тъкани на ставите, което да доведе накрая до унищожение на ставите. Ето защо терапевтичните интервенции, насочени към премахване на тези бактерии от тялото на пациентите с последващо намаление на антителата срещу организма, би трябвало да доведат до намаление на възпалението.
Ами, както видяхме преди, инфекциите на пикочните пътища произлизат от фекалната флора. Буболечките лазят от ректума към пикочния мехур. И така, как човек може да промени бактериите в дебелото си черво? Като промени диетата си. Някои от първите проучвания преди над 20 години в опита си да променят изцяло чревната флора на хората, били направени с употребата на сурови веган диети, смятайки, че това е възможно най-фундаменталната промяна от стандартната западна диета. И наистина, в рамките на няколко дни може значително да се промени чревната флора на някой човек. И ако подложите болните от ревматоиден артрит на този вид диета, те ще изпитат облекчение. И по-големите подобрения са свързани с по-големи промени в чревната им флора. Но диетата била смятана за толкова непоносима, че половината пациенти не можели да я понесат и излезли от проучването, може би защото се опитвали да дават на хората неща като котлети от елда и червено цвекло, намазани със сос от бадеми и ферментирал кокосов сок. Извинете, не кокосов; това би било вкусно. Сос от краставици.
За щастие нормалните вегетариански и вегански диети също действат, променяйки чревната флора и подобрявайки ревматоидния артрит. Но не сме имали специфично потвърждение, че растителното хранене намалява анти-протеус антителата, досега. Тези, които реагирали на растителното хранене, показали значително намаление на анти-протеус мирабилис антителата, в сравнение с контролната група. Може би просто са намалели имунните реакции навсякъде? Не, нивата на антитела срещу други бактерии остават същите. Така че предположението е, че вегетарианската диета намалява нивата на бактерията в пикочните пътища и червата.
Промяната от хранене с всичко към вегетарианско хранене има дълбоко влияние върху композицията на нашата урина, например по-високи нива на лигнани в урината на хората, които са вегетарианци. Досега се смяташе, че те предпазват хората, които се хранят с повече растителна храна, от рак. Но сега знаем, че лигнаните могат също да имат антимикробни свойства, така че може би помагат и за изчистване на протеуса от тялото ни. Както и да е, това предполага нов вид терапия за лечение на ревматоидния артрит. Това ново лечение включва мерки срещу протеус, като например хранителни манипулации под формата на вегетарианско хранене.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/why-do-plant-based-diets-help-rheumatoid-arthritis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев