Инсултът е една от водещите причини за смърт и увреждане в света, най-честата причина за гърчове при възрастните хора и втората най- често срещата причина за деменция, както и понякога причина за тежка депресия. Накратко, инсултът е обременяващо, но предотвратимо мозъчно увреждане.
Според Глобалното проучване за тежестта на заболяванията, най-голямото проучване за рисковите фактори за заболяванията в историята на човечеството – финансирано от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс – над 90% от тежестта на заболяванията се приписва на променливи рискови фактори, въпреки че някои са по-лесно променливи, спрямо други. Например, около 10% от всички загубени години на здрав живот поради инсулт, може да се дължат на околното замърсяване на въздуха. Така че, да, искам да кажа, технически това е променлив рисков фактор. Можете просто да се преместите извън града на някое място с по-чист въздух, но може би е по-лесно просто да спрете да пушите, което причинява 18% от случаите на смърт и увреждания, толкова, колкото и храната с високо съдържание на натрий. Храните, богати на сол, са толкова вредни, колкото и пушенето, когато става въпрос за последствията от инсулта, но не толкова вредни, колкото нередовната консумация на плодове и зеленчуци. Да, има също и други неща, като заседналия начин на живот, който не е толкова вреден, колкото неяденето на достатъчно пълнозърнести храни, но от 89% от случаите на смърт и увреждане от инсулт, които се приписват на променливите рискови фактори, половината от тях изглежда се дължи просто на недостатъчния прием на плодове и зеленчуци.
Консумацията на плодове и зеленчуци е свързана с по-нисък риск от около дузина различни заболявания и инсултът и някъде там. Изглежда има линейна връзка доза-реакция, директна връзка между консумацията на повече плодове и зеленчуци и по-нисък риск от инсулт, което предполага, че рискът от инсулт намалява с 32% с всяко увеличаване от по 200 г на плодовете – това се равнява примерно на една ябълка на ден – и 11% по-нисък риск за всяко еквивалентно количество добавени зеленчуци. Особено мощни: цитрусовите плодове, ябълките и крушите, както и тъмнозелените листни зеленчуци, един от които можете и да пиете: зелените листа на зеления чай. Пиенето на три чаши зелен чай на ден е свързано с 18% по-нисък риск от инсулт.
Но връзката не означава непременно причина. Има ли зеленчуци, които са тествани в рандомизирани контролирани проучвания? Да. Чесънът е толкова мощен, че можете да напъхате чесън на прах в капсула или да го компресирате в таблетка, за да го изследвате едно към едно в сравнение със захарно хапче. И чесънът побеждава плацебото за превенция на развитието на КИМД, което означава удебеляването на стените на главната артерия към врата, които отиват към мозъка, основен предсказател за риск от инсулт – а това продължава да се влошава в плацебо групата, но не и в групата с чесъна, която е приемала само една четвърт чаена лъжичка чесън на прах на ден. Това би струвало около 2 стотинки на ден и просто ще направи храната ви по-вкусна така или иначе.
Добре, но имало ли е някога интервенционално проучване, което реално е проследило хората, за да докаже, че определена храна намалява риска от инсулт? Да, ядките. Проучването ПРЕДИМЕД показва, че 28 г ядки на ден, което именно препоръчвам в приложението си My Daily Dozen, намалява риска от инсулт почти наполовина. Но чакайте малко, ПРЕДИМЕД? Чакайте малко, не е ли това проучването, което оттеглиха? Проучването ПРЕДИМЕД е едно от най-влиятелните рандомизирани проучвания, правени някога, но въпреки това през 2018 г. то беше оттеглено, само за да го публикуват повторно, след като са направени необходимите корекции, поради нередности в процедурите на рандомизиране. Първоначалните доклади били оттеглени, но при повторния им анализ установили същите резултати. Същите 46% намаление на риска от инсулт в групата с добавяне на ядки, което намалява 10-годишния риск от инсулт от около 6% на 3%.
Добрата новина е, че рискът от инсулт може да се намали значително чрез активен начин на живот, спиране на пушенето и здравословно хранене. Всичко, което трябва да направим сега, е да образоваме и убедим хората за ползите, които могат да бъдат очаквани от здравословния начин на живот и хранене.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-to-eat-for-stroke-prevention
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев