Това, което ядем или не ядем, може да повлияе върху нашата имунна система. Това проучване било проведено, за да определи ефекта от консумацията на ярко оцветени зеленчуци върху имунната система. През първите две седмици на практика никакви плодове и зеленчуци, после две седмици пиене на чаша и половина доматен сок всеки ден, после сок от моркови, после спанак на прах. Това е графика на един показател на имунната функция през тези осем седмици. В рамките само на две седмици на диета с дефицит на плодове и зеленчуци, имунната функция се влошава рязко, но само една чаша и половина доматен сок може да ни вдигне от праха. Не 5 порции на ден, само тази голяма чаша доматен сок, но сокът от моркови сам по себе си не изглежда да подейства толкова добре, нито спанакът на прах, равен на около една порция на ден. Това ми говори две неща – 1. Колко забележително е как можем да повлияем върху имунната ни функция с прости решения относно храната и 2. Не всички зеленчуци си приличат. Въпреки че това проучване беше повторено, разглеждайки други имунни показатели и доматът срещу моркова изглеждаше по-равен, има едно семейство зеленчуци, което определено не бихме искали да пропускаме. Възпаление, пропускливи черва, всичко това, поради липсата на лиганди на арилов въглеводороден рецептор. С други думи, липсата на кръстоцветни зеленчуци в храната ни: зеле, листни кръстоцветни, карфиол, кейл, брюкселско зеле, броколи.
И така, дали хората, които се хранят по-здравословно, всъщност се разболяват по-малко? Тези, които приемат повече плодове и зеленчуци, изглежда имат по-нисък риск от инфекция на горните дихателни пътища, като обикновената настинка, независимо дали са вегетарианци или не. Дори само една добавена ябълка на ден може да помогне и да държи доктора надалеч. Настинката е толкова безвредна, обаче. Защо не се изследва за нещо дори по-силно?
Човек може да разгледа също и по-сериозните дихателни инфекции, като грипа. Разглеждайки връзката между различните рискови фактори и хоспитализациите в САЩ, свързани с грипа, учените установили, че 5% увеличение в разпространението на затлъстяването е лошо, свързано с 6% увеличение на хоспитализацията, но физическата активност била най-зле: 7%. Но само това малко увеличение в процентите на ниската консумация на плодове и зеленчуци може да увеличи процента на приеманите в болница за грип още повече.
А настинката невинаги е толкова безвредна. Настинката по време на първия триместър на бременността е свързана с голям брой родилни дефекти, включително един от най-лошите, аненцефалията, фатална малформация на мозъка. Скорошни данни сочат, че причината е температурата, тъй като понижаващите температурата лекарства изглежда могат да предотвратят възможния родилен дефект в резултат на настинката, но дори още по-добре, да не се разболяваме преди всичко.
Били проследени хиляда жени и тяхното хранене преди и по време на бременността и жените, които консумирали повече плодове и зеленчуци имали умерено намаление на риска от инфекции на горните дихателни пътища по време на бременността, а тази полза изглежда произхожда както от плодовете, така и от зеленчуците, а не само от едните.
Целите плодове и зеленчуци осигуряват естествен баланс на всички неща, които могат да подобрят имунната функция по допълващ, комбиниран или синергичен начин, който може да е причината за предпазния ефект, наблюдаван от високата консумация на плодове и зеленчуци. Или може би това е единственият начин да си набавим достатъчно. Жените, които изглежда били предпазени в това проучване, приемали почти 9 порции плодове и зеленчуци на ден, в сравнение само с 5 порции плодове или четири порции зеленчуци. Това може да запълни средно пет или шест на ден минимум, но може да не е достатъчно за ефективен имунитет.
Например, в това известно проучване, което преди съм разглеждал, възрастните хора, които били в групата на пет порции на ден, наистина се оказали с подобрена реакция на антитела към тяхната ваксина срещу пневмония, в сравнение само с две порции плодове и зеленчуци на ден – 80% увеличение, но само около 30% достигнали своите целеви нива – 12 от 40. Шест пъти по-добре от групата с по две на ден, но може би осем, девет или десет на ден щяха да действат по-добре.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/using-the-produce-aisle-to-boost-immune-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев