Коликите се срещат при над 40% от малките бебета, характеризират се с продължителни периоди на неутешим плач. Състоянието често се пренебрегва като тривиално от медицинската професия, но трябва да се отнасяме сериозно с това. Коликите могат да допринесат за следродилна депресия, да нарушат кърменето и дори да доведат до смърт на бебето в ръцете на родителя от синдрома на тръскане на бебето.
Те не са просто плач на бебето. Коликите са болка. Медицинската професия има скандална история на не просто отричане на облекчаването на болката при бебетата, но и рутинното извършване на операции върху бебета с минимална или никаква анестезия през 80-те години на 20 век. Един известен случай през 1985 г. бил на малкия Джефри Лоусън, който се подложил на отворена операция на сърцето напълно буден и в съзнание. Те просто му дали медикамент, който да го парализира, така че да не се гърчи, но като във филм на ужасите, той не можел да се движи, но можел да усеща всичко. Това не е била някаква мошеническа операция, измъчването на бебета била стандартна оперативна процедура през 80-те години. Забележете, не 80-те години на 19 в., 80-те години на 20-ти век.
Връзката между американската академия на педиатрите и обществото на анестезиолозите коментира, че употребата на парализиращи средства била стандартна и уважавана по това време техника. Професията имат история на отричане на болка при бебетата. Лекарите не мислели, че бебетата могат да изпитват болка.
Дори днес повечето лекари не използват болкоуспокояващи или дори местна упойка при обрязване, например, процедура, толкова травматична, че бебетата показват по-силна реакция на болка към ваксините дори месеци по-късно.
Болката от коликите се смята, че е причинена от стомашно-чревен дискомфорт, като болки в червата. Във видеата ми относно раздразненото черво и отпускането на дебелото черво преди колоноскопия, съм разглеждал ролята на масло от лютива мента за намаляване на чревните спазми, така че, може ли да помогне при колики?
Няколко капки разтвор от листа на лютива мента изглежда намаляват броя на епизодите с колики наполовина, както и намалили ежедневния плач от три часа на два часа, действайки също толкова добре, колкото и водещото лекарство за колики, наречено симетикон. Проблемът е, че симетиконът се оказва, че няма никакви ползи при коликите, така че твърдението, че лютивата мента е толкова полезна, колкото безполезна, не е точно звън на одобрение. А Американската академия на педиатрите предупреждава за употребата на масло от мента за бебета.
Едно проучване открило, че една смес от билкови чайове може да помогне, но родителите били предупредени да не я използват, не само защото чаят може да наруши кърменето, но и поради липсата на адекватна регулация от индустрията. Например, чаят от звезден анасон често се използва за колики. Китайският звезден анасон се смята за безопасен и нетоксичен, но японският звезден анасон е отровен. Те изглеждат по един и същ начин, но японският звезден анасон съдържа мощен невротоксин, и той се оказва, че замърсява чая от звезден анасон в САЩ, така че не трябва да го даваме на деца.
Има дори един доклад за токсичност от предполагаемо хомеопатична доза беладона, също известна като лудо биле, което очевидно не е достатъчно хомеопатично. Само защото нещо е хомеопатично, не означава, че е безопасно.
Не е по-добре, когато докторите го предписват. Лекарствата, използвани за колики, също се правят от беладона. Лекарствата може и да действат, но не трябва да се употребяват, поради своите сериозни странични ефекти.
Ами доброто старо оригване? Оригването след хранене е, в крайна сметка, често срещан съвет от педиатрите, сестрите и уебсайтовете за родители, което подпомага освобождаването от газове, които се натрупват по време на хранене с целта намаляване на дискомфорта и епизодите на плач, но научни доказателства за ефикасността на оригването липсват, до това рандомизирано контролирано проучване от 2014 г., за превенция на колики и регургитация, също известна като повръщане след хранене при здравите бебета. И какво открили? Безполезно за колики и влошило регургитацията. Оригваните бебета повръщат два пъти повече от неоригваните бебета!
И така, кое лечение е ефективно? Премахването на белтъка на кравето мляко, с мисълта, че коликите може би са някакъв вид алергична реакция. Преди десетилетия беше доказано, че бебетата, които се хранят с краве мляко, развиват антитела към белтъка на краве млякото, което може да обясни защо коликите може да се подобрят след промяна от адаптирано за бебета краве мляко към или хипоалергенно хидролизирано адаптирано мляко или такова на соева основа.
Сега, кърмените бебета имат подобрен процент колики, както бебетата, хранени с адаптирано мляко, но това може и да се дължи на факта, че майчината кърма от майки, които пият краве мляко, съдържа белтъка на краве млякото. Знаем, че белтъка на краве млякото може да преминава през кърмата и да причинява определени сериозни алергични реакции, но какво да кажем за коликите?
Въз основа на проучвания върху бебета, хранени с адаптирано мляко, коликите вече са добре известен симптом на непоносимост към белтъка на краве млякото още от 70-те години, така че, мисълта, че коликите при кърмените бебета може би са причинени от белтъка на краве млякото, който се предава от майката към бебето чрез кърмата, те опитали безмлечна диета за кърмещите майки, чиито бебета имали колики.
От 19 бебета, коликите изчезнали напълно при 13, а при 12 от тези 13 успели да покажат, че могат да върнат обратно коликите като дадат на майките малко краве мляко. Например, едно момченце развива колики, които почти напълно изчезват в рамките на един ден, след като майката елиминира краве млякото, а после се връщат отново, когато майката се върне на млечни продукти. Изследователите заключават, че лечението на бебешките колики при кърмени бебета, е хранене без краве мляко за майката, препоръка, която е валидна до ден-днешен.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-infant-colic-by-changing-moms-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев