Нашето разбиране за азотния оксид се е променило много, откакто той е наречен „молекула на годината“ през 1992 г. и спечели на едни хора Нобелова награда през 1998 г. Той е ключов биологичен посланик в тялото и неговото послание е“ „Сезам, отвори се.“ Той се произвежда от обвивката на нашите артерии, за да каже на мускулните фибри в стените на артериите да се отпуснат, така че нашите артерии да се отворят и да пуснат кръвопотока.
Ето защо, когато хората имат сърдечен удар, те дават нитроглицерин, който тялото ни превръща от азотен оксид, за да отвори артериите. Всъщност именно така работи виаграта: тя подпомага сигнализирането на азотния оксид, което води до разширение на артериите в пениса. Проблемът, за който трябва наистина да се притесняваме, обаче, е ендотелната дисфункция: дисфункция на обвивката на всички наши артерии, която се счита за първа стъпка към атеросклерозата, водещата причина за смърт.
Ето какво се случва: NO, азотният оксид, се произвежда от един ензим, наречен NO синтаза. Ако имате много свободни радикали в тялото си, обаче, те идват и не само надиграват азотния оксид – те отвличат този ензим. Те отвличат NO синтазата, превземат я и вместо това започват да правят повече свободни радикали.
Така че нашите артерии стават нефункционални. Те не се отпускат когато трябва. И това може да допринесе към втвърдяването на артериите ни.
Ако, обаче, наводним тялото си с антиоксиданти като приемаме здравословни храни, то би трябвало да убие тези свободни радикали и да позволи на азотния оксид да си свърши работата.
Така че, наскоро, за първи път, изследователите изучавали ефектите на консумирането на богати на антиоксиданти храни върху активността на NO. Видяхме, че какво прави изборът на храни, богати на антиоксиданти, с възпалението. Какъв ефект има това върху артериалната ни функция?
Можете да завържете хора до някой уред, който измерва разширението на артериите им и кръвопотока чрез ултразвук. В проучването хората започнали да консумират своята обичайна бедна на антиоксиданти храна, после преминали към дори още по-бедна храна и капацитетът на артериалното им разширение намалял, въпреки че не значително.
Те започнали с доста гадна диета в началото, към която позволили на хората да се върнат след това, и така, активността на азотния оксид била на нулата. После накарали тези хора да консумират храни, богати на антиоксиданти, като горски плодове, и в рамките само на период от две седмици, значителен скок на способността на артериите им да се отпускат и да се разширяват нормално.
Ето тук е трябвало да бъдат още в началото или дори на по-високо. Това проучване предполага, че изборът на растителни храни, богати на антиоксиданти, може да подобри кръвопотока към всички части от тялото ни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-power-of-no
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев