По отношение на антиоксидантната сила, не можех да си представя нещо някога да победи чесъна. Но после, бил съм глупав като гъска, идват горските плодове. Но после, в една съвсем различна лига, трифала. Трифала е най-често срещаната билкова смес, използвана в аюрведичната медицина. „Три“ означава „три“; „фала“ (на санскрит) означава „плодове“. Това е просто комбинация от три плода: индийско грозде (амла), плодовете бибитаки и харитаки. Не е някакво лекарство, някакъв екстракт, а само три вида плодове, изсушени и смлени на прах. Какво може да прави? Ами, по отношение на антиоксидантите, една малка щипка между пръстите ви, която струва по-малко от 2 стотинки, има толкова антиоксидантна сила, колкото една чаша боровинки. Тук сме в голямата лига!
Изглежда може да прави всички номера на амлата: заличава раковите клетки на гърдата инвитро, но оставя нормалните клетки на гърдата относително на мира. Същото и с рака на панкреаса. До времето, в което е достигната тази концентрация на трифала, 90% от раковите клетки на панкреаса били мъртви. Както можете да видите, само 10% от раковите клетки оцелели. Ако трифалата беше по-малко токсична към нормалните клетки на панкреаса, се очаква да видим нещо като това. А ако беше напълно нетоксична към нормалните клетки, бихме очаквали може би това. Но това, което в действителност установили, е това. Тя реално направила много повече, за да предпази добрите клетки, докато убива лошите.
Цитат от един преглед наскоро „Всички тези доклади предполагат ефективността на трифалата както нетоксичен антинеопластичен [противораков] агент.“ Това означава нетоксичен към нормалните клетки при дози, които са токсични за туморните клетки. Това е всичко, което искаме.
Какъв е проблемът? Анализ от 2011 г.: „Откриване на токсични тежки метали и пестициди при билковите растения, които са често употребявани в билковите смеси.“ Ох. Започнахме да го признаваме като проблем преди около едно десетилетие, когато Центърът за контрол и превенция на заболяванията започна да забелязва случаи на „Натравяне с олово, свързано с приема на аюрведични лекарства.“ Фатално мозъчно заболяване при бебета, парализа, глухота.
И така, изследователи в Бостън отишли до всеки един индийски пазар в района на около 30 км и купили всяко едно билково аюрведично лекарство, което можели да намерят. Едно на пет съдържало олово, живак и/или арсен. И това е само малко. Те открили, че хората, които страдали от натравяне с олово от аюрведични лекарства, имали по-високи нива на олово отколкото тези, които страдали от натравяне с олово в резултат от оловна боя!
И не само в Бостън. Едно национално проучване преди няколко години установи, че жените, използващи аюрведични билки, имат с 24% по-високи нива на олово отколкото тези, които не използват.
Както пише в една статия в индийския журнал по медицински науки: „Аюрведичното натравяне с олово е неразпознат международен проблем.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/some-ayurvedic-medicine-worse-than-lead-paint-exposure
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев