Акнето е епидемично заболяване на кожата в индустриалните страни, което достига разпространение при над 85% от тийнейджърите. В САЩ акнето днес продължава да е проблем и след юношеството в третото десетилетие на живота при почти половината мъже и жени. Но то се смята за заболяване на западната цивилизация, което означава, че в някои места, като Окинава, е рядкост или дори несъществуващо.
В това отношение често акнето не е някакъв „физиологичен“ феномен на пубертета, а може да представлява видим рисков индикатор за неадекватно хранене, сигнализиращо за хронични епидемични заболявания на цивилизацията. Ето какво имат предвид: млечните продукти, преработени храни, протеини от месо и яйца в Западните диети, всички те повишават активността на ензима ТОР, който допринася към акне и затлъстяване. И така, използването на диета, която да потисне ТОР, може не само да подобри акнето, но и да предотврати развитието на по-сериозни хронични заболявания на цивилизацията, предизвикани от ТОР. Така че прекомерната стимулация на ТОР, предизвикана от стандартната американска диета, може първоначално да се изрази просто като преждевременен пубертет и акне, но после може да допринесе към затлъстяване, диабет, рак и Алцхаймер.
Много от тези неща са относително нови. Доскоро, например, се приемаше слабо връзката с ролята на млякото и млечните продукти при появата на акне, но сега има значителни доказателства, които подкрепят ефекта на млякото и млечните продукти като ускорители на влошаването на акнето.
Млякото не е просто храна, но изглежда, че представлява най-сложната система за сигнализиране на хормоните, активиращи ТОР, което е от изключителна важност, имайки предвид, че ТОР се разпознава като фундаменталната двигателна сила за голям брой заболявания.
Но ако млякото естествено се предполага, че стимулира ТОР, какъв е проблемът? Защото пием мляко от погрешните видове. Краве млякото е предназначено за телета. Бебетата крави растат 40 пъти по-бързо от човешките бебета. Краве млякото има три пъти повече левцин, основният активатор на ТОР, така че може да доведе до свръхстимулация на ТОР при хората. Също като експериментите за даване на магарешко мляко на плъхове, за да се види какво ще стане. Няма логика.
И разбира се, млякото е за бебета. Продължителната консумация на всякакъв вид мляко след детството, през юношеството и в зряла възраст, е нещо, което никога не се е случвало естествено и може да има дълготрайни странични ефекти върху човешкото здраве.
В това отношение е някак плашещо да осъзнаем, че над 85% от тийнейджърите в западните страни имат акне. Това означава, че мнозинството от населението ни живее със свръх активно сигнализиране на ТОР, основен фактор, който причинява заболявания, което вероятно може да павира пътя за развитие на други по-сериозни заболявания. Историята на акнето е свързана с риск от рак на гърдата при жени, например, и рак на простатата при мъже.
Така че ранното диетично консултиране на пациентите тийнейджъри с акне е страхотна възможност за дерматологията, която ще помогне не само за подобряването на акнето, но може и да намали дълготрайните странични ефекти на западната диета върху по-сериозните заболявания, причинени от ТОР.
Също както уролозите използват еректилната дисфункция като възможност да спасят животи като поставят хората на диета, благоприятстваща работата на сърцето, дерматолозите могат да използват акнето като начин да спасяват животи като поставят хората на антиракова диета.
И така, как включваме и изключваме акнето чрез хранителна манипулация на ТОР? Една подробна хранителна стратегия за лечение на акне може да бъде постигната само чрез по-висока консумация на зеленчуци и плодове, имайки предвид предварителните доказателства за ефективността на естествените инхибитори на ТОР от растителен произход за лечението на акне и намаляване на храните от животински произход.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/saving-lives-by-treating-acne-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев