Roux-en-Y операция по поставяне на стомашен байпас (RYGB) е една от най-успешните стратегии за лечение на диабет, придружаваше затлъстяването. Дългосрочно спиране на развитието на диабет от 83% е съобщено. Тези открития са довели до предложението, че операцията подобрява диабета като някак си променя храносмилателните хормони, но тази интерпретация игнорира факта, че хората са поставени на сериозно ограничена диета за седмица или две след операцията, просто за да се възстановят от тежка операция. А само ограничаването на калориите само по себе си може да подобри диабета. И така, диетата ли е или операцията? Не знаехме… до това проучване. Поставили диабетици на една и съща диета след операцията, с или без реално самата операция.
Установили, че диабетът им се подобрил бързо с помощта на диетата, преди изобщо да са се подлагали на операция. Всъщност, подобрението в контрола на кръвната захар било по-голямо при спазване на диетата, отколкото след операцията. Контролът на кръвната захар се подобрил при липсата на операция, което предполага, че цялото това лечение на диабета чрез операция не се дължи изобщо на операцията, а само на диетата, на която хората трябвало да минат в болницата по време на възстановяването. И така, клиничният извод е, че нехирургичните интервенции имат потенциала да разрешат проблема с диабета толкова, колкото и тежка операция по подреждане на органите.
Ако си спомняте видеото ми за диабета като заболяване на токсичността от мазнини, ще разберете какво се случва. Диабет тип 2 може да се разглежда като потенциално лечимо метаболитно състояние, причинено единствено от хронични излишни вътрешни мазнини между органите на тялото. Твърде много мазнини в клетките на черния дроб, панкреаса и мускулите. В рамките на седем дни прием на 600 калории на ден чрез хранителна интервенция или чрез бариатрична операция, нивата на глюкозата на гладно могат да се нормализират, благодарение на спад в мазнините на черния дроб. Ето компютърна томография, която показва 35% намаление на обема на черния дроб, след като всички мазнини са се изчистили. Невероятно! След това тялото започва да изкарва мазнини от панкреаса и когато причината за диабета да си тръгне, диабетът също си тръгва.
Бета клетките, произвеждащи инсулин от панкреаса, се събуждат! Очевидно бета клетките не са увредени завинаги при диабет тип 2, а просто функцията им е възпрепятствана. Съобщават за излекуване на диабета до 28 години след диагнозата.
Така че, диабетиците, които са достатъчно мотивирани да гладуват, могат да си върнат здравето. Тази информация трябва да е достъпна на всички хора с диабет тип 2, въпреки че е малко вероятно много хора да се мотивират достатъчно, за да избягат от диабета. Не е лесно да не се яде. Диабетиците трябва да знаят, че ако не излекуват диабета си, бъдещото им здраве е в опасност, въпреки че сериозните последствия трябва да се поставят срещу трудностите и лишенията, свързани с диетите за гладуване. За много хора това може да се окаже твърде висока цена. Трудно е доброволно да се ограничи приема на храна толкова много. Добре, ами неволното ограничаване на храна? Това именно представлява операцията за стомашно подшиване. Когато на практика премахнете стомаха на човек, той е принуден задължително да ограничава храната.
Разбира се, тежката операция носи със себе си и сериозни рискове, както по време на операцията, така и след това. Може да има кървене, пропускане, инфекции, ерозия, херния и сериозни дефицити на хранителни вещества. Операция или глад? Трябва да има по-добър начин и реално има. Вместо да променяме количеството на изядената храна, независимо дали волно или неволно, възможно ли е да излекуваме диабета като променим качеството на храната? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/reversing-diabetes-surgery
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев