Преди повече от 2000 години Хипократ описал подаграта като „заболяване на кралете“, най-вече защото именно богатите можели да си позволят богатите храни, които изглежда предизвикваха подаграта. Но сега можем да ядем като крале и сами ние да се сдобием с някое заболяване от кралско потекло.
Подаграта се причинява от остри като игли кристали на пикочната киселина в нашите стави, а пикочната киселина идва от разграждането на пурините. А пурините са продукт, който се разгражда от генетичния материал, ДНК, основата на целия живот. И така, няма такова нещо като диета без пурини, но различните храни варират в съдържанието си на пурини, и доста време се смяташе, че хората с подагра просто трябва да стоят настрана от всички храни с високи пурини, независимо дали от животни, като месото на органите или от растения, като бобови, но тази стратегия се оказа неефективна. Да, цялата пикочна киселина идва от разграждането на пурините, и така, ограничаването на месото има смисъл, но това означава всякакъв вид месо, а растителните източници до голяма степен сега вече са оправдани.
Връзката на подаграта както с приема на алкохол, така и с увеличената консумация на пурини, е известна от древни времена, но не е имало проспективни проучвания, които да я подкрепят… до преди едно десетилетие. Харвардското проучване на медицински специалисти с проследяване, около 50 000 мъже, проследени в продължение на десетина години, и се оказва, че приемът на алкохол е силно свързан с повишен риск от подагра, а по отношение на храните, те установили повишен риск от подагра при по-голяма консумация на месо и риба, но НЕ и при по-висока консумация на храни, богати на пурини, може би защото пурините в растенията са по-малко налични? И така, въпреки че се предполага, че страдащите от подагра трябва да ограничат както животинските, така и растителните храни, богати на пурини, техните резултати показват, че този вид ограничение на диетата може да е приложим само за пурините от животински произход.
Въпреки че не е изненадващо, че месото и морските храни имат значителна връзка с честотата на подаграта, тази липса на ефект от богатите на пурини растителни храни е нова. Изглежда няма никакви проучвания в дългосрочен план, които да показват, че растителните храни, богати на пурини, увеличават риска, въпреки че все още има някои насоки, които продължават да разпространяват тези остарели препоръки.
Не само че приемът на растителните храни, богати на пурини, не е свързан с високи нива на пикочната киселина, но и зеленчуците, от които страдащите от подагра са инструктирани да не приемат: гъби, грах, боб, леща, карфиол, всъщност се оказва, че имат защитна роля. Това може да се дължи на факта, че храни, богати на фибри, фолат и витамин C изглежда предпазват срещу натрупване на пикочна киселина и подагра. Например, фибрите се признава, че играят роля в свързването на пикочна киселина в червата, за да се изхвърли после.
Липсата на връзка между зеленчуците, богати на пурини, и уратите, може да се дължи на комбинацията от тези полезни съставки на растенията (като витамин C, фибри или някои фитохимикали), които може би замаскират ефекта на пурините върху пикочната киселина. Приемът на зеленчуци, независимо от съдържанието на пурини, може също да играе защитна роля по отношение на изхвърлянето на пикочната киселина.
Чрез промяна на pH-то на нашата урина, можем да променим чистотата на пикочната киселина. Консумацията на алкална диета, вегетарианска в този случай, се оказва ефективна за премахването на пикочната киселина от тялото. Хората, които се хранят с алкални храни, изхвърлят значително повече пикочна киселина с урината, отколкото тези, които се хранят с киселинни храни. Така нивата на пикочна киселина в кръвта на тези хора с киселинно образуваща диета се повишава за няколко дни.
И така, човек може да приеме, че нивата на пикочна киселина са по-ниски при вегетарианците. И наистина, тези на вегетарианско хранене в дългосрочен план се оказва, че имат значително по-ниски нива в кръвта си. За да докажем причинно-следствената връзка, обаче, трябва да направим интервенционален експеримент, където караме хората да си променят диетата и виждаме какво ще се случи. Взели 10 мъже за изследване на натрупалата се пикочна киселина в бъбреците, поставили ги на стандартна западна диета за пет дни и измерили относителната им супер натрупване на пикочна киселина. После опитали вегетарианска диета за пет дни и получили това. Приемът на вегетарианска диета довел до 93% понижение на риска от кристализация на пикочната киселина, в рамките на дни.
Или можете да го направите по друг начин: вземате група хора с подагра, храните ги с огромна порция месо и наблюдавате дали може да се предизвика атака. Седем пациенти били поставени в болнични условия, стабилизирани с диета с ниско съдържание на пурини и после захранени с месна вечеря. В отговор, нивата на пикочна киселина се увеличили главоломно и те започнали да получават подагра. Добавили алкохол и нивата на пикочна киселина се повишили още повече. Като цяло, само с отделни хранения успели да предизвикат атака на подагра при шест от седемте пациенти.
Сега, някои меса имат по-малко пурини от други. Супер червеите имат особено ниски нива на пурини. Супер, защото те са дълги 5 до 7 см.
Не всички животински продукти увеличават риска от подагра, обаче, нискомазнинните млечни се оказват с предпазна роля. Ако това е така, бихме предвидили, че веганите ще са в по-неизгодно положение, което именно е установено, въпреки че нивата са били в нормалния обхват, който е между 3,5 и 7.
Трябва ли пациентите с подагра да добавят мляко към диетата си? Въпреки че пиенето на 10 чаши обезмаслено мляко наведнъж изглежда има понижаващ ефект върху нивата на пикочна киселина, в дългосрочен план, след месеци, при еквивалента на две чаши на ден, не е имали статистически значим понижаващ ефект. Давали обезмаслено мляко на прах на пациенти с подагра в продължение на три месеца и това не изглежда да е помогнало особено. Въпреки че соевото мляко също се свързва с по-нисък риск от натрупване на пикочна киселина, но няма интервенционални проучвания, които да подкрепят това твърдение.
Изводът е, че сега имаме добри изследвания върху това как да понижим риска от подагра без употребата на медикаментозно лечение чрез промяна в диетата. Това е важно, защото алопуринолът е първото лекарство, което се избира. Смята се като цяло за безопасно. Но какво означава това, когато лекарите говорят за относително безопасно лекарство? Ами, около 2% от пациентите развиват хипертония, която може понякога да е тежка и фатална с 20% смъртност – и това е безопасното лекарство. Другото водещо лекарство, колхицин, не прави ясна разлика между нетоксична, токсична и смъртоносна доза.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/preventing-gout-attacks-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев