Как токсичните метали попадат в аюрведичните лекарства първоначално? Е повечето случаи високите нива на метали в традиционните аюрведични билкови препарати са резултат от умишленото влагане на определени метални препарати, като оловен оксид, живачен сулфид, арсениев триоксид. Не се притеснявайте, обаче. Смята се, че тежките метали се детоксикират, например, от затоплянето и охлаждането на билковите смеси в кравешката урина.
Това не е само проблем в Индия. Традиционната медицина от целия свят включва тези отрови. В Близкия Изток саотът се използва като прахче за успокояване на венците при бебета. Той съдържа 51% олово; една от многото съдържащи олово съставки, използвани като прахчета за венците.
Бокхоор е практика от Близкия Изток за изгаряне на оловни сулфиди за производство на приятни изпарения за успокояване на бебета. Те ще се успокоят веднага.
Традиционните латиноамерикански лекарства включват азаркон и грета – почти чисто желязо, използвано за лечение на запек.
В традиционната билкова китайска медицина живакът се счита, че има успокояващо и (ако можете да повярвате) детоксикиращо действие.
Но чакайте малко. Не се използват тези лекарства от векове? Да, но това не означава, че са безопасни. На Запад да не забравяме, че пускането на кръв беше сред най-често използваните медицински практики, извършвани от лекари в продължение на почти 2000 години.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/get-the-lead-out
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев