Хиляди статии са публикувани на важната тема кое определя щастието и психологичното здраве на хората, но какво да кажем за потенциалното влияние на различните видове храни, които хората ядат?
Повишеното разпространение на заболяванията на психиката причинява значителен товар и така, изискват са евтини и ефективни стратегии, които да подобрят психологическото здраве на населението. И сега имаме нарастваща литература, която предполага, че приемът на фибри от храната може да има потенциала да повлияе върху психологичното здраве. Приемът на какво? Имайки предвид множеството утвърдени доказателства за здравословните ползи от плодовете и зеленчуците, изследователите започнали оттук.
Проучвания в определен момент във времето по света подкрепят връзката между щастието и приема на плодове и зеленчуци. Хората, които се хранят с плодове и зеленчуци всеки ден, имат по-голяма вероятност от това бъдат класифицирани като „много щастливи“, което предполага силна и позитивна връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и щастието. Вероятно и усещането за оптимизъм.
Най-голямото такова проучване беше направено във Великобритания, където била установена връзка доза-реакция между дневните порции плодове и зеленчуци и както удовлетворението от живота, така и щастието, което означава повече плодове и зеленчуци води до по-голямо щастие. Хората, които стигат до седем или осем порции на ден, съобщават за най-голямо удовлетворение и щастие от живота. И тези връзки остават значими, дори и след контролирането на фактори като доходи, болести и спорт, пушене и телесно тегло, което предполага, че консумацията на плодове и зеленчуци не е просто показател за други здравословни навици.
Но как може яденето на растения да подобри щастието само по себе си? Ами, много плодове и зеленчуци съдържат високи нива на витамин C, който е кофактор в производството на допамин, невротрансмитер „тръпка до живот“. А антиоксидантите намаляват възпалението, което може да доведе до по-високи нива евдемонично благополучие.
Представата на Аристотел за евдемонията, описана като най-висшето от цялото човешко благополучие, реализацията на истинския потенциал на човека, което е и целта на това проучване. Те искали да узнаят дали яденето на плодове и зеленчуци е свързано с други показатели на благополучие, освен щастие и удовлетворение от живота, като по-голямо евдемонично благополучие – състояние на разцъфтяване, характеризирано от усещане за ангажиране, което означава и цел в живота.
И така, една група от 400 младежи била проследена за около две седмици и наистина, по-младите хора, които приемали повече плодове и зеленчуци, съобщавали за по-високо средно евдемонично благополучие, по-интензивни усещания на любопитство и по-голяма креативност. И можели да проследят това на ежедневна база – по-добро състояние в дните, в които са се хранили по-здравословно. Тези открития предполагат, че приемът на плодове и зеленчуци е свързан с други аспекти на човешкото развитие, отвъд само чувството на щастие.
Не бързайте толкова обаче. Вместо да приемаме добра храна, която да води до добро настроение, може би доброто настроение води до яденето на добра храна. Експериментално, ако вземем хора с добро настроение, те оценяват здравословни храни като ябълки по-високо отколкото сладки храни, като вафли. При даден избор между M&M и грозде, хората в позитивно настроение са по-склонни да изберат грозде. Резултатите от тези проучвания дават подкрепа на нарастващ брой изследвания, които предполагат, че позитивното настроение предизвиква устойчивост към изкушенията. На кого му е нужно храна за успокоение, след като вече сте спокойни? Също както кое е първо, кокошката или яйцето? Да, яденето на яйца може да увеличи риска от хронично заболяване, но може би хроничното заболяване също увеличава вероятността от хранене с вредни храни. Кое е първо, настроението или храната? Това, от което се нуждаем, е проучване като това, но вместо да гледаме към благополучието и диетата в един и същи ден, виждаме дали има връзка между това, което ядем днес и как се чувстваме утре. Но не сме имали проучване като това… досега.
Установили същата силна връзка между ежедневното позитивно настроение и консумацията на плодове и зеленчуци, но останалите анализи показват, че консумацията на плодове и зеленчуци предшества подобрения в позитивното настроение на следващия ден, а не обратното. В дните, в които хората приемали повече плодове и зеленчуци, хората казали, че се чувстват по-спокойни, по-щастливи и енергични от обичайното, и също се чувствали по-позитивни на следващия ден. Така че, приемът на плодове и зеленчуци наистина може да подпомогне емоционалното благосъстояние. Вижте, отделните тренировки могат да повдигнат настроението, защо пък не същото да важи и за здравословната храна? Колко плодове и зеленчуци? Изглежда, че трябва да консумираме приблизително 7,2 порции дневно плодове или 8,2 порции зеленчуци, за да забележим значителна промяна.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/foods-increase-happiness
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев