Завършвайки нашето проучване върху основополагащия антиоксидантен анализ на хиляди храни, билки и подправки; короновани от карамфила – сто пъти повече антиоксиданти от боровинките, тук за сравнение; после амла; после трифала – която вероятно трябва да избягваме, поради замърсяването й с токсични метали. И после, веществото, което е най-богато на антиоксиданти на планетата земя: sangre de grado, драконова кръв – яркочервен сок, който тече, когато разрежете кората на това амазониево дърво. Това води до забавни статии, като „Проучвания върху противодиярийните ефекти на драконовата кръв.“
Няколко от проучванията са интересни. Ще ги спомена накратко, само защото това е по-скоро лекарствен, а не хранителен продукт.
Имаше едно проучване, публикувано в Журнала по възпаления, което се надява да се справи с остеоартрита, едно много отчайващи състояние, за което съвременната медицина няма какво да предложи. Когато хората си правят коленни протези, какво мислите, че правят със старото коляно? Ами, в университета Кейз Уестърн ги събрали всичките – целият този човешки хрущял – за да видят дали ще намалят процента на загуба на хрущял в епруветка с една или две капки драконова кръв. И наистина, в контекста на възпалението, този хрущял започва да се разпада. Но ако добавим малко екстракт от драконова кръв, ще се намали развитието на този процес. Сега, проучването било проведено от собственика на компанията, която – познахте – продава екстракт от драконова кръв, така че ще трябва да приемете откритията с щипка съмнение.
Също така, очевидно е ефективно при раковите клетки, които се самоубиват, ето три реда с човешки стомашно-чревни ракови клетки. Ако добавите малко от този червен кленов сироп, ще видите как раковите клетки изчезват, докато ДНК-то им се разпада. Той също така може да предотврати и ДНК разпадането преди всичко. Това е царевичен разсад. Контролата е вляво, после малко, а после много мутагенен токсин, който направо съсухря бедните растения. Но ако добавите малко драконова кръв към корените, ефектите на токсина се заличават.
В крайна сметка, една-единствена капка от това нещо е равносилна на антиоксидантите на три ябълки. Но за съжаление, има други тестове, които не са финансирани от компанията, която ги продава, които показват в определени условия, че драконовата кръв може също така да причини мутации на ДНК-то.
И така, победителят за най-богатата на антиоксиданти незамърсена и немутагенна цяла храна на планетата: сушено индийско грозде на прах (амла).

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dragons-blood
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев