Меламинът се използва за направата на разнообразие от твърди пластмасови чаши, чинии, купи и съдове, защото става за миене в миялна машина, евтин е и е издръжлив. Ако тази дума ви звучи познато, може би е защото меламинът е също така незаконно добавян към протеинови продукти, за да измами системата, за да изглежда така например, че храната за домашни любимци има повече протеин, отколкото в действителност. През 2007 г. над 1000 потенциално замърсени продукти за домашни любимци били отстранени от пазара, след като се установява, че има замърсител в пшеничния глутен, използван в тези продукти, но не и преди да започне да причинява заболявания и смърт при домашните животни в Северна Америка.
Предполага се, че меламинът нарочно е бил добавен от производителите в Китай, за да фалшифицират повишеното съдържание на протеин и оттам паричната стойност на тези продукти. И скандалът с храната за домашни любимци бил само написаното на стената. Следващата година меламинът се оказало, че причинява огромно количество камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност, засягайки стотици хиляди бебета и малки деца в Китай, когато меламинът се използвал за фалшифициране на съдържанието на протеин в адаптираното мляко за бебета и млякото на прах.
В САЩ можете да го намерите в хранителните опаковки и проправящ си път към храната за животни, но хората, използващи съдове от меламин могат да бъдат директно изложени, тъй като той мигрира директно към храната, след като е изложен на топлина. Така че, да, бъркалките и съдовете, направени от меламин, не са подходящи за микровълнови и за готвене, според властите по безопасност на храните. Добре, но ако никога не готвите в него, не пържите и не го ползвате в микровълновата? Ако просто ядете от него?
Едно проучване върху консумацията на супа от нудъли в купи от меламин и същата супа, консумирана от керамични купи, измерва количеството меламин, преминаващо през тялото. И е установено, че съдовете за хранене от меламин може би освобождават големи количества меламин, когато се използва за сервиране на храни с висока температура и дори такива, които не са горещи. Миграцията на меламин може да се засече от съдове от меламин, дори при ниски температури, като например само топла вода. Защо ни е грижа за това? Защото нивата на меламин, на които сме изложени, са свързани значително с влошаване на бъбречната функция при пациенти с ранен стадий хронично бъбречно заболяване, при което дори относително ниски нива на меламин могат да причинят бързо влошаване на бъбречната функция. И така, предлагам стъкло, керамика, порцелан или неръждаема стомана вместо това.
Ами съдовете от полиамид? Всякакви видове пластмасови материали се използват за кухненски съдове. Полиамидът обикновено се използва за бъркалки или черпаци, поради устойчивостта си на топлина и олио. Съставките на тази пластмаса обаче могат да преминат от приборите към храната и впоследствие да се погълнат от потребителите. От 33 изследвани прибори, почти 1 на всеки 3 превишавали горната граница на безопасност. Германският федерален институт за оценка на риска препоръчва потребителите да поддържат колкото е възможно по-малък контакт, когато използват кухненски принадлежности от полиамид, особено над температурата, при която се сервират горещ чай или кафе.
Едно различно проучване на черни пластмасови кухненски прибори установило, че отново, около една трета са замърсени с химикали, забавящи горенето. Защо? Защото са направени от пластмаса, рециклирана от електронна екипировка, която е импрегнирана с пластмасата. И ако ги потопите в олио, химикалите могат да се натрупат, което предполага, че използването на такива прибори за пържене може да доведе до значително излагане на влиянието им.
И самата черна боя в някои черни прибори от полиамид може също да протече. В крайна сметка, с достатъчна употреба нивата намаляват, но може да отнеме толкова време, колкото варенето на приборите за около 100 часа преди изтичащата боя да придобие нормални нива. Вероятно просто по-лесно е да се използват прибори, които са дървени или са от неръждаема стомана.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-melamine-dishes-and-polyamide-plastic-utensils-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев