Преди повече от 60 години, Световната здравна организация определи здравето като „състояние на пълно физическо, ментално и социално благополучие, а не само липсата на заболявания или увреждания.“ Само защото не сте депресирани, не означава непременно, че сте щастливи. Но ако разгледате медицинската литература, има 20 пъти повече проучвания, публикувани върху здравето и депресията, които са свързани със здравето и щастието.
В последните години, обаче, са се появили изследвания върху позитивната психология – какво можем да направим, за да увеличим успеха си, работата си и щастието си, всичко добро в себе си, но дали по-щастливите хора са по-здрави?
Има нарастващи доказателства, че позитивното психологично здраве е свързано с намален риск от физически заболявания. Но не е изненада, че по-здравите хора са по-щастливи от болните хора. Интригуващият въпрос е дали психологическото благополучие предпазва срещу бъдещи заболявания или предотвратява развитието на хронични заболявания. За да разберем кое е първо, ще трябва да имаме повече от един момент във времето. Ще ни трябват проспективни проучвания, което означава проучвания, гледащи във времето, за да разберем дали хората, които поначало са щастливи, живеят наистина по-дълго. И да, един преглед на такива проучвания предполага, че позитивната психологическа нагласа има ползотворен ефект върху живота както на здрави, така и на болни хора.
Но не бързайте толкова. Да, позитивната нагласа може и да е свързана с по-малко стрес и възпаление, както и повече устойчивост към инфекции, но позитивната нагласа може също така да е свързана със здравословен начин на живот, който сам по себе си намалява риска от заболявания. Щастливите хора обикновено пушат по-малко, спортуват повече, пият по-малко и спят по-добре. Така че, може би щастието води до здраве само индиректно. Очевидният предпазващ ефект на положителното психическо здраве обаче присъства дори и след контролиране на всички тези здравословни навици, което означава, че дори при същото ниво на пушене, пиене, спорт и сън, по-щастливите хора наистина изглежда живеят по-дълго.
В идеалния случай, за да определим причинно-следствена връзка, ще трябва да направим интервенционално проучване, в което участниците са разделени случайно на различни нива на настроение и се проследява резултата за здравето. Рядко постижимо е и не е етично на случен принцип да се прави нещастен живота на хората, за да видим какво ще се случи, но ако платите достатъчно на хората, можете и да направите такива експерименти.
Смята се, че хората, които обикновено изразяват негативни емоции, имат по-голям риск от заболявания, а тези, които обикновено изразяват положителни емоции, имат по-малък риск, и така решили да тестват това, използвайки вируса на настинката. 334 здрави доброволци били оценени за това колко щастливи, доволни и отпочинали или колко притеснени, враждебни и депресирани са. Впоследствие им дали капки през носа, съдържащи риновируса на настинката, за да видят кой ще има по-голяма вероятност да се разболее. Кой би позволил на някой да накапе вируси в носа му? Някой, на когото са му платили $800, ето на кой.
Сега, само защото се излагате на вируса на настинката, не означава, че автоматично ще се разболеете, защото имате имунна система, която може да се пребори, дори и да се накапе директно в носа. Въпросът е чия имунна система се справя по-добре?
При една трета от хората, тяхната имунна система се провалила в борбата срещу вируса и те настинали, но само около един на всеки петима настинал в щастливата група. Може би защото тези с позитивни емоции спят по-добре, спортуват повече, имат по-малко стрес? Не, изглежда, че дори след контролиране на здравословните практики и нивата на стресовите хормони, по-щастливите хора все пак изглежда имат по-здрава имунна система, по-голяма устойчивост към развитие на настинка.
Действа и при грипа. Повторили проучването с вируса на грипа, и както при предишното проучване, повишените позитивни емоции били свързани с намален процент заболяване. Тези резултати посочват, че енергичността, спокойствието и щастието може би играят по-важна роля за здравето, отколкото сме смятали преди.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-happier-people-actually-healthier
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев