В избора си на най-здравословните храни, може и да сте забелязали, че навсякъде, където погледнете, всеки изглежда има различен списък на топ десет на най-богатите на антиоксиданти храни, с вероятно десетки други конкурентни търговски продукти, които се кълнат, че техният е най-добър от най-добрите.
Някои просто вероятно си измислят, но реалните оценки на конкуренцията възникват от хора, които цитират стари данни, където се изследват само няколко десетки храни или няколкостотин. Други различия възникват от различни лаборатории, които използват различни тестове.
Има четири често използвани: ORAC, TEAC, TRAP и FRAP. Министерство на земеделието на САЩ харесва ORAC. Тези изследователи са използвали FRAP – отчасти защото това е един от най-бързите методи, което е важно, ако се занимавате с 3000 храни. Всеки метод си има своите предимства и недостатъци, но проблемът с всички тях е, че те просто измерват колко добра е дадена храна в променянето на реакцията на химично окисляване в епруветка. Не се прави в биологична система.
Но за първи път учените в Корнел взели 27 зеленчука и измерили тяхната клетъчна антиоксидантна активност – тяхната способност да потушават свободните радикали в самите клетки – чрез изследване на различни зеленчуци върху култури на човешки клетки на черния дроб. Разбира се, някой фитонутриент може да бъде страхотен антиоксидант извън клетката, но ако не може да влезе вътре в клетката? Именно там ни трябва!
Ако направите стандартния ORAC тест, ето какво ще откриете: спанакът е на върха, краставицата на дъното. Не е изненада: тъмнозелените листни растения водят класацията. Но отново, това е химичен анализ, който измерва как тези храни намаляват някоя окислителна реакция в епруветка – реакция, която всъщност дори не се появява в природата. Но хей, вижте, това е най-доброто, което сме имали, досега.
Някакви предположения кой може да замени спанака? Ето я клетъчната антиоксидантна активност. Краставицата е все още на дъното. Но сега, побеждавайки всички: червеното цвекло! Номер едно, спанакът, дори не е вече в топ десет. Всички кръстоцветни зеленчуци са се изместили напред: Брюкселско зеле, броколи, зеле, карфиол. И хей, вижте, между червеното цвекло и червената чушка, изглежда, че зеленолистните са победени от червените зеленчуци.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/anti-up-on-the-veggies
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев