Трябва ли наистина да излизаме от комфорта си, за да избираме храни с повече антиоксиданти? Не е ли достатъчно просто да приемаме много плодове и зеленчуци? Наистина ли има значение кои точно консумираме?
Да, има. Вижте това ново проучване. Изследователите взели две дузини хора; накарали едните да приемат храни с високо съдържание на антиоксиданти, а другите – с ниско съдържание. Но ето я уловката. През цялото време всички приемали еднакво количество плодове и зеленчуци – еднакво количество фибри и т.н.
Така че, докато са били на високо антиоксидантната диета, те се хранили с горски плодове и цитруси, а на ниско антиоксидантната диета трябвало да се придържат към по-беден избор – като например маруля и банани. Но едно и също количество.
Ето какво станало с нивата на възпалението в тялото им. При тези, които преминали от обичайната си диета към още по-бедна на антиоксиданти диета, нивата им на C-реактивен протеин в тялото се повишил с 40%, докато при тези, които преминали към по-богата на антиоксиданти диета, нивата им се понижили – въпреки че и двете групи приемали един и същ брой порции плодове и зеленчуци всеки ден.
Така че, качеството има значение, не само количеството.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/anti-inflammatory-antioxidants
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев