Ако аюрведичните билкови продукти често са замърсени с токсични метали, трябва да стоим далеч от амла и трифала, две от трите най-богати на антиоксиданти храни в света? Ще трябва ли да сме принудени да се върнем към чесъна, номер четири в списъка?
В бостънското проучване както амла, така и трифала се тестват множество пъти – различни проби, различни марки – и нито една не е съдържала олово, живак, арсен или кадмий. Добри новини. Нито една не е имала и някакви откриваеми пестициди. Но може би това е само за Бостън. Ако искате да направите обширно проучване на глобалния пазар, трябва да започнете да пазарувате в интернет.
Публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация: „Олово, живак и арсен в аюрведичните лекарства, продавани през интернет.“ Отново, една пета от лекарствата: замърсени.
Когато излезе бостънското проучване, имаше призиви за задължително тестване на всички внесени хранителни добавки за токсични тежки метали. Но това проучване открива, че разпространението на метали в аюрведичните лекарства, произведени в САЩ, е едно и също, ако не и по-високо, като тези, внесени от Индия. Установили нива на олово, които нарушават границите на безопасност в продукти с имена като „Свободни от притеснение“, детски продукт. Живак в продукти като „Глътка живот“. И нивата на арсен превишават лимитите на Агенцията за опазване на околната среда в трифалата. Живак в трифалата и олово в трифалата. Добре, предполагам, че можем да я задраскаме от списъка. Ето защо моите смутита имат амла, а не трифала.
За да поставим нещата в перспектива, обаче, списание Consumer Reports наскоро измери отново нивата на живак в консервираната риба тон, и докато една порция трифала може да съдържа 46 микрограма живак, една средна консерва бяла риба тон съдържа 1345. Но по мое мнение, на практика какъвто и да е живак е твърде много живак.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/amla-and-triphala-tested-for-metals
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев