Какво може да обясни тежкото коронарно заболяване при хора, считани за нискорискови за сърдечно-съдово заболяване със здравословен начин на живот? Един млад мъж се оказва в спешното със сърдечен удар, накрая се оказва, че има тежко заболяване на коронарната артерия, но имайки предвид възрастта му, кръвното му налягане и холестерола, неговият риск от сърдечен удар за 10 години трябва да бъде едва 2%. Но това, което имал, било високи нива на липопротеин (а), също известен като Lp(a), с високи стойности от 80, което може да помогне с обяснението. Можем да видим и същото при жените. Една 27-годишна жена със сърдечен удар и високи стойности на Lp(a). Какво е Lp(a) и какво можем да предприемем?
Lp(a) е подценяван сърдечно-съдов рисков фактор. Той причинява заболяване на коронарната артерия, сърдечен удар, инсулт, заболяване на периферната артерия, калцирана аортна клапа и сърдечна недостатъчност. И тези неща могат да се появят дори при хора без висок холестерол, защото това си е холестерол. Това е на практика LDL холестеролна молекула, свързана с друг протеин, който, както LDL, пренася холестерола към стената на артериите ни, допринасяйки за възпалението в атеросклеротичните плаки. Но все още предстои да получи признание от практикуващите лекари.
И основната причина за ограничената клинична употреба на Lp(a) е традиционната липса на ефективни и специфични терапии, които да го понижат. Концентрациите на Lp(a) са приблизително 90% генетично предопределени, така че конвенционалното мнение е, че на практика просто се раждате с високи или ниски нива и няма много какво да направите за това. Дори и това да беше така, все пак е хубаво да разберете за това, защото, ако е висок, то тогава това би била една причина да се уверим, че всички рискови фактори, върху които имате контрол, са възможно най-добри, както например да спрете да пушите и да направите всичко, което можете, за да намалите LDL холестерола си възможно най-много.
Нивата на Lp(a) в кръвта могат да варират 1000 пъти между различните хора, от по-малко от 0.1 mg/dL до 100 mg/dL или повече. Ето графика на шанса от сърдечно заболяване на различните нива. Под 20 е вероятно оптимално, като над 30-50 се счита за повишен риск. Дори когато се използва по-консервативният праг от над 50 се използва, който описва около 10-30% от световното население, са изчислени 1,4 милиарда души. И така, ако сме около 1 на всеки 5 души с повишен риск, какво можем да направим?
Начинът, по който знаем, че Lp(a) причинява атеросклероза, е като направим оптималното проучване. Има нещо, наречено афереза, което представлява на практика машина за диализа, при която могат да ви извлекат кръвта, да измият част от този липопротеин (а) и после да върнат кръвта обратно. И когато направите това, можете да обърнете прогресията на заболяването. Атеросклерозата продължава да се влошава в контролната група, но се подобрява в групата с аферезата. Това е супер за доказване на ролята на липопротеин (а), но има ограничено клинично приложение, имайки предвид цената, достъпността и времето, което се изисква за сесии на всеки две седмици за между два до четири часа всяка. Това причинява голямо понижение в нивата в кръвта, но нивата бързо се възстановяват, затова трябва да продължавате да го правите, което ще ви струва над 50000 долара на година. Трябва да има по-добър начин. Ще разгледаме ролята на храненето в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-high-lpa-a-risk-factor-for-atherosclerosis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев