Множество проучвания, публикувани през последните две десетилетия, предполагат, че движението може да облекчи вредните ефекти от остаряването върху имунната функция, като по този начин увеличава противораковия имунитет, отчасти като стимулира активността на естествените клетки убийци. Естествените клетки убийци, част от нашата имунна система, работят за елиминирането както на туморните клетки, така и на клетките, заразени с вирус. И можем да подпомогнем тяхната активност с физическа активност.
Ето разликата в активността на естествените клетки убийци между жени, участващи в атлетични състезания, сравнена с жени със заседнал начин на живот. Има нарастващ консенсус, че естествените убийци изглежда са компонентът от имунната система, който е най-отговорен за ефектите, както от интензивно, така и от хронично спортуване по света, от възрастни жени до млади мъже. Значително по-висока активност на NK клетки при състезаващи се велосипедисти на 20-годишна възраст. Дори само умереното спортуване, като например ежедневното вървене, изглежда подобрява активността на NK клетките в рамките на шест седмици. Това може би е причината, поради която спортуването да помага срещу рака.
Но продължителните, интензивни тренировки могат всъщност да влошат имунитета на естествените NK клетки, което може би е една от причините при спортове с издръжливост, като бегачите на маратон, да има по-голяма вероятност да получат инфекции на горните дихателни пътища.
В едно предстоящо видео върху поддържането на имунитета на спортистите с хлорела, използвах едно проучване, което показва, че консумацията на хлорела изглежда предотвратява загубата на имунна функция, измерена чрез производство на антитела. Но какъв ефект имат зелените водорасли върху активността на естествените клетки убийци?
Проучвания от съд на Петри и върху животни предполагат, че водораслите хлорела могат да повлияят активността на NK клетките, но няма пряко доказателство за ефекта от добавка хлорела върху такава реакция при хората, докато не излезе това рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контрола, което дава на хората около 2 чаени лъжички хлорела на ден в продължение на шест седмици. И в сравнение с плацебото, те получили значително повишение на активността на естествените клетки убийци.
Означава ли това, обаче, че има клинични ползи? Не знаехме… досега. Ефикасността на добавка с хлорела при възрастни с хронична инфекция хепатит C. Изчислено е, че до 4 милиона души в САЩ имат хронична вирусна инфекция хепатит C. Водещата причина за трансплантации на черен дроб и причина за смърт на четвърт милион американци това десетилетие. Сегашното лечение е скъпо и брутално, струващо около 85 000 долара и почти половината души не могат дори да завършат курса на лечение, от части поради многото усложнения, свързани с него. Ето защо има такава нужда от нови опции за лечение.
След три месеца на хлорела, имало докладвани подобрения в качеството на живот, но това може да бил просто някакъв плацебо ефект, тъй като контролната група не е получавала зелени захарни хапчета. Това обаче е по-трудно да се обясни. Значително подобрение на ALT, което е маркер за възпаление на черния дроб, което може да се обяснено чрез благоприятния имуностимулиращ ефект на добавка с хлорела.
Никакви сериозни странични ефекти не са докладвани, така че защо да не опитаме? Ами, марката, която използвали, била свързана с наскоро докладван тревожен случай, психоза, предизвикана от хлорела. Една 48-годишна жена в Омаха получила психотичен срив изведнъж, от нищо, два месеца след като започнала да приема хлорела. Спряла хлорелата, започнала прием на антипсихотично лекарство и една седмица по-късно тя била добре.
Хлорелата никога преди не е била свързвана с психоза, така че се предполага, че е просто съвпадение, че психозата е започнала, след като жената е започнала да приема хлорела, а причината, поради която тя се е почувствала по-добре, е защото лекарството е започнало да действа. Но седем седмици по-късно, все още на лекарството, тя отново се психясала, след като започнала да приема хлорела отново. Лекарите спрели хлорелата отново – този път това било единственото, което направили, и психозата се оправила.
Може би причината не е била самата хлорела, а някакво токсично замърсяване или фалшифициране на съставките – не знаем. Въпреки че хлорелата се предлага на пазара за подпомагане на психичното здраве, този случай подчертава важността на образоване на обществото относно потенциалните странични ефекти и нуждата от повече изследвания на билковите продукти, които се продават тук, в САЩ.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-hepatitis-c-with-chlorella
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев