В последното си видео изразих притеснения за употребата на алуминиеви съдове за готвене. И така, кои са най-подходящите съдове и тенджери за готвене? Неръждаемата стомана е отличен избор, металът, който се избира в приложения, където безопасността и хигиената се смятат, че са от особена важност, както при кухненски пособия. Ами проучвания, които показват, че неръждаемата стомана може да изпуска никел и хром в храната по време на готвене? (Именно това поддържа желязото в неръждаемата стомана да не ръждяса.) Изпускането се случва наистина, само когато съдовете са чисто нови. Изпускането на метал намалява с последващите цикли на готвене и се стабилизира след шестия път на готвене. При по-чести ежедневни условия употребата на съдове от неръждаема стомана се смята за безопасна дори за повечето хора, които се изключително чувствителни към тези метали.
Малко изпускане на метал може и да е полезно в случая с чистото желязо, както е чугуненият тиган, който може да има благоприятно въздействие и да помогне за подобряване на нивата на желязо, като потенциално намалява честотата на желязодефицитна анемия при жените в репродуктивна възраст и децата. Единственото възражение е да не се опитвате да пържите в чугунен тиган. Пърженето не е здравословно само по себе си, но при високи температури олиото може да реагира на желязото и да създаде транс мазнини.
Ами използването на тигани с незалепващо покритие? Тефлонът, също известен като политетрафлуороетилен, се използва като материал за вътрешно покритие в съдовете с незалепващо покритие. Тъмната история на тефлона беше обект на скорошен филм, наречен Тъмни води, с Марк Ръфало и Ан Хатауей. Служителите в отдела на Тефлон в ДюПон започнали да раждат бебета с деформации преди ДюПон „да отстрани всички жени служителки“ от отдела. Разбира се, всичко това било покрито и скрито от властите и публиката. Въпреки тази значима история за индустрията и знание относно това колко токсични са някои от химикалите, използвани за направа на Тефлон, те успели да скрият всичко. Но накрая били принудени да се предадат за над половин милиард долара, след като един от химикалите им бил свързан с рак на бъбреците и тестисите, хипертония по време на бременност, улцерозен колит и висок холестерол.
„При нормална температура на готвене съдовете, покрити с [Тефлон] освобождават различни газове и химикали, които представляват умерена до тежка токсичност.“ Ето някои от различни газове, които се освобождават при различни температури и токсичните ефекти, които са документирани. Чували ли сте за канари във въгледобивна мина? Те са по-скоро като канарчета в кухнята, тъй като готвенето с Тефлон е известно, че убива домашните птици в къщата; или нагреваеми крушки, покрити с Тефлон, които заличават половината ято пилета.
„Освен газовете, които се освобождават при нагряване на съдовете за готвене, самото покритие започва да уврежда след определен период. Обикновено се препоръчва да се използва бавен огън, когато се готви с тигани с тефлоново покритие,“ но можете да си представите как потребителите лесно могат да пренебрегнат това. И част от тефлона може да започне да се отлепя, ако не сте внимателни, и да си проправи път към храната, въпреки че ефектите от поглъщане са неизвестни.
Това е единственото проучване, което успях да намеря, разглеждащо потенциалните ефекти за човешкото здраве от готвене със съдове с незалепващо покритие, а употребата на съдове с незалепващо покритие е свързана с около 50% увеличен риск от рак на дебелото черво. Но това може да се дължи на това, което се готви. Съдовете с незалепващо покритие се използват при опасни методи за готвене на висока температура, като печене, пържене, гриловане или барбекю, основно за месо, птици или риба, при което се образуват канцерогенни хетероциклични амини от животинските протеини. И след това животинските мазнини могат да произведат друг клас канцерогени, наречени полициклични ароматни хидрокарбони. Въпреки че е възможно причината да е самият тефлон, който съдържа подозрителни канцерогени, като тази съставка C8 от филма, също известна като PFOA, перфлуороктанова киселина.
„Поради притесненията за токсичност, този химикал е заместен с други химикали, като GenX, но тези нови алтернативи са заподозрени, че имат подобна токсичност.“ Но ние вече сме замърсили толкова много земята, че сега можем да ги получим предварително опаковани в храната, дори преди да е сготвена, особено в рибата, млечните продукти и месото, което днес е основен източник на излагането на тези токсични замърсители при хората. От тях морската храна е най-зле. В едно проучване за храненето по света, рибата и морската храна се оказват основните приносители на перфлуороалкилни вещества, както и се очаква, при положение, че всичко накрая попада в морето. Въпреки че водната хранителна верига е основният пренасящ механизъм за тези токсини в човешката диета, „храната, съхранявана или приготвяна в опаковъчни материали, които не пропускат мазнина“, както пуканките за микровълнова, също може да бъде източник.
И през 2019 г. бил тестван и конецът за зъби на Oral-B. 6 от 18 изследвани продукта за почистване на зъбите показали доказателства за съставки от типа на тефлона. Ето го и списъка. И така, дали тези, които използват тези видове конци за зъби се оказват с по-високи нива в кръвта си? Очевидно да. По-високи нива на перфлуорхексансулфонова киселина били намерени в конци за зъби Oral-B Glide. В съвременния свят има много видове излагане в околната среда, което не можем да избегнем, но не трябва да влошаваме нещата като добавяме и продукти за потребление. Но хей, поне това ни дава някаква сила да намалим собственото си излагане на тези вредни химикали.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/stainless-steel-or-cast-iron-which-cookware-is-best-is-teflon-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев