Лекарите са скептични относно способността на растителните храни да лекуват заболяване. Няма проблем с това да вярваме, че лекарство като ловастатин може да понижи холестерола, ами червения ориз? Стига де! Използва се в китайската билкова медицина от над хиляда години; но какво са знаели по времето на династията на Танг през 800 г.?
Но познайте какво се съдържа в червения ориз? Ловастатин; буквално, същото лекарство. Вместо да го синтезираме в лаборатория, някакъв лилав мъх го синтезира върху ориз и това е от векове. Сега нивата на това лекарство в ориза с мухъл са твърде променливи, за да може да се разчита на това, така че не препоръчвам на никого да приема добавка с червен ориз. Също и не препоръчвам на никой да приема ловастатин; препоръчвам достатъчно здравословно хранене, така че да не се и налага да се приема каквото и да е. Но това е илюстрация на силата на растенията; или в този случай, на плесените.
Докторите предписват лекарства за диабет, все едно че са бонбонки (въпреки че някои могат да увеличат риска от сърдечна недостатъчност, сърдечен удар и смърт), но в същото време са скептични, че канелата може вероятно да помогне с кръвната захар, защото това е просто някаква изсушена кора от някакво дърво.
Ами познайте какво е Таксол – революционното лекарство за химиотерапия, което рутинно се използва срещу половин дузина видове рак? Това е просто някаква сушена кора от тисово дърво в тихоокеанския регион. Днес просто отглеждаме дървесни клетки в аквариум и го правим така. Но първоначално учените просто остъргвали хиляди дървета.
Все още ли не мислите, че растенията са силни? Именно оттам идва кокаинът; морфин. Това прави лекарство срещу глаукома; анестезия; този храст лекува малария. Оттам идва и аспиринът; дигоксинът; колхицинът; хининът; ипекакуана. Ето така получаваме и лекарство, което лекува емфизема; Алцхаймер; Паркинсон. Зимзелен е това, което използваме за лечение на детска левкемия, въпреки че на етикета пише винкристин.
В Средновековието са третирали инфектирани рани с мухлясал хляб; това било лекарство винаги под ръка за европейския народ. Бляк! До преди стотина години, когато пеницилинът станал най-голямото откритие на медицината.
Благодарение на мухлясалия пъпеш, намерен в един пазар в Пеория, Илинойс – няма шега – САЩ преди това имаше пеницилин, достатъчен през 1942 г. за лечение на десет души, се сдоби с два милиона дози, точно на време за инвазията на Нормандия.
През последните 25 години, около половината от откритията на нови лекарства произлизат от естествени продукти. Растенията могат силно да повлияят върху нашето здраве.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/power-plants
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев